Ανοδικά κινούνται οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφους της Τρίτης, μετά και την ανακοίνωση Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter ότι η κυβέρνηση θα παράσχει στήριξη στις αεροπορικές εταιρείες και θα εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Δεν είναι σαφές ωστόσο αν αυτό σημαίνει πως ο Τραμπ υποχωρεί από τις χθεσινές δηλώσεις του για παύση των συνομιλιών με τους Δημοκρατικούς αναφορικά με το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας, μια ανακοίνωση η οποία είχε ως αποτέλεσμα ο Dow Jones να σημειώσει χθες ”βουτιά” άνω των 300 μονάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 352 μονάδων ή 1,26% στις 28.125 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 41 μονάδες ή 1,25% στις 3.402 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 151 μονάδες ή κατά 1,36% στις 11.304 μονάδες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει την στήριξη προς τις αεροπορικές εταιρείες, τονίζοντας ότι τα κεφάλαια για τις μικρές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια από το προηγούμενο πακέτο στήριξης. Η μετοχή της United Airlines σημειώνει άνοδο 5,7% αναπληρώνοντας σχεδόν όλες τις απώλειες της Τρίτης. Η μετοχή της Delta αντίστοιχα σημειώνει κέρδη 3,2%.

Ο Τραμπ προέτρεψε επίσης το Κογκρέσο σε ένα άλλο tweet να εγκρίνει επίδομα ύψους 1.200 δολαρίων για τους Αμερικανούς πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι χθες ο Dow Jones  έκλεισε με ”βουτιά” 375 μονάδων καθώς ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ο Λευκός Οίκος τερματίζει τις συνομιλίες με τους Δημοκρατικούς για ένα δεύτερο πακέτο τόνωσης της οικονομίας.

Xθες ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 375,88 μονάδες (-1,34%) και έκλεισε στις 27.772,76 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 47,66 μονάδες (-1,40%) στις 3.360,97 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε κατά 177,88 μονάδες (-1,57%) στις 11.154,60 μονάδες.

«Έχω δώσει οδηγίες στους εκπροσώπους μου να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις μέχρι τις εκλογές, όταν και αμέσως μετά τη νίκη μου, θα εγκρίνουμε ένα σημαντικό οικονομικό πακέτο που θα επικεντρώνεται στους σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς και τις Μικρές Επιχειρήσεις», ανέφερε ο Τραμπ σε tweet χθες Τρίτη.

Ο Ray Dalio της Bridgewater Associates δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι η ενέργεια του προέδρου των ΗΠΑ “σίγουρα δεν είναι κάτι καλό” και θα έχει “σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο” στην οικονομία.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, δήλωσε την Τρίτη ότι η οικονομία χρειάζεται πιο επιθετική δημοσιονομική και νομισματική τόνωση για μια οικονομική ανάκαμψη που έχει ακόμη “πολύ δρόμο”. Ο Powell προειδοποίησε ότι αν και η οικονομική ανάκαμψη έχει υπάρξει ισχυρότερη από το αναμενόμενο, η αβεβαιότητα για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη.

Η πρόεδρος της Cleveland Fed, Loretta Mester, δήλωσε χθες από τη μεριά της ότι το τέλος των συνομιλιών για το οικονομικό πακέτο σημαίνει ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι “πολύ πιο αργή” από ότι αναμενόταν αρχικά.

Η Fed θα δημοσιεύσει αργότερα σήμερα τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή στο επίπεδο των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αφήνοντας τα σε επίπεδα κοντά στο 0%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης