Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί λίγο πριν την έναρξη της περιόδου των εταιρικών αποτελεσμάτων και ενώ τα τελευταία στοιχεία από τη Γερμανία επανέφεραν στο προσκήνιο τους κλυδωνισμούς που γνωρίζει το παγκόσμιο εμπόριο.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 υποχώρησε σε ποσοστό 0,2% στις 387,51 μονάδες, με τον δείκτη να καταγράφει απώλειες στις δύο από τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός DAX έχασε 0,4% στις 11.963,40 μονάδες τερματίζοντας ένα ανοδικό σερί επτά διαδοχικών συνεδριάσεων, ο γαλλικός CAC-40 σημείωσε μικρές απώλειες 0,1% στις 5.471,78 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,1% κλείνοντας στις 7.451,89 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη οι μετοχές της γερμανικής Commerzbank σημείωσαν βουτιά 2,8% εν μέσω δημοσιευμάτων ότι οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν ζητήσει αυστηρές εγγυήσεις για μια πιθανή συγχώνευση με την Deutsche Bank, περιλαμβανόμενων των σχεδίων για τη μείωση του προσωπικού.

Στα μάκρο της μέρας, οι γερμανικές εισαγωγές και εξαγωγές υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο το Φεβρουάριο, σε μία νέα ένδειξη ότι η εμπορική διένεξη των ΗΠΑ με την Κίνα συνεχίζει να επιβαρύνει το παγκόσμιο εμπόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές υποχώρησαν 1,3% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση 1,6%.

Τα τελευταία αδύναμα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των αναλυτών ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα εμφανίσει απογοητευτικούς ρυθμούς ανάπτυξης το α’  τρίμηνο του έτους.

Στο μεταξύ, το μπαράζ των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες κρατά τους επενδυτές στο περιθώριο. Μεταξύ άλλων, οι J.P. Morgan και Wells Fargo θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τους την Παρασκευή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης