Μικρές απώλειες σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street εν μέσω της παγκόσμιας αναταραχής μετά την επίθεση, το Σάββατο, κατά σημαντικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας που πυροδότησε ανησυχίες για την προσφορά πετρελαίου, οδηγώντας σε ένα πρωτοφανές ράλι τις τιμές.

Η επίθεση ανταρτών Χούτι της Υεμένης σε δύο εργοστάσια της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco προκάλεσε παγκόσμιους κλυδωνισμούς, με τις τιμές του πετρελαίου να καταγράφουν ένα ράλι 20% στις πρωινές συναλλαγές στην Ασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή την ώρα το αμερικανικό WTI κερδίζει 9,7% στα 60,16 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent σημειώνει άλμα άνω του 10% στα 66,28 δολ. το βαρέλι.

Το άλμα των τιμών εκτροχίασε το εντυπωσιακό ράλι της Wall Street, τερματίζοντας ένα εντυπωσιακό σερί οκτώ διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων που τον οδήγησε μια ανάσα από τα προηγούμενα ιστορικά του υψηλά.

Δείκτες – Στατιστικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 101,21 μονάδες (-0,37%) στις 27.120,51 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq υποχωρεί 26,76 μονάδες (-0,33%) στις 8.150,97 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολισθαίνει 7,89 μονάδες (-0,26%) στις 2.999,38 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones 7 κινούνται με θετικό πρόσημο και 23 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Dow στα 49,70 δολ. με άνοδο 1,52 δολ. ή σε ποσοστό 3,17% και ακολουθούν η Exxon Mobil με άλμα 2,05% στα 74,11 δολ. και η Chevron με κέρδη 1,95% στα 123,87 δολ.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η American Express (-1,75%), η Procter & Gamble (-1,35%) και η 3M (-1,20%).

Η  επίθεση στις εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας έχει παγκόσμιο αντίκτυπο καθώς, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να αφαιρέσει από την αγορά περίπου 5,7 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αναταραχή που έχει καταγραφεί ποτέ στην παραγωγή αργού.

Αξιωματούχοι του βασιλείου εμφανίστηκαν πάντως καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας ότι το ένα τρίτο της παραγωγής θα αποκατασταθεί τη Δευτέρα, αλλά η πλήρης επαναφορά σε κανονικά επίπεδα μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η εξέλιξη αυτή έχει επισκιάσει προς το παρόν την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve στις 17-18 Σεπτεμβρίου, όπου οι οικονομολόγοι περιμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, οδηγώντας τα στο εύρος του 1,75% με 2%.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών Empire State υποχώρησε κατά 2,8 μονάδες, στις 2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Fed της Νέας Υόρκης.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρή μεταβολή με διαμόρφωση του δείκτης στις 4,9 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα του Econoday. Οποιαδήποτε ένδειξη άνω του μηδενός καταδεικνύει βελτίωση των συνθηκών.

Τα επιμέρους στοιχεία της έκθεσης ήταν αδύναμα. Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε κατά 3,2 μονάδες στις 3,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης μεταφορών υποχώρησε κατά 3,5 μονάδες στις 5,8 μονάδες, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα σχεδόν τριών ετών. Μοναδικό ρόδινο σημείο ο δείκτης απασχόλησης, ο οποίος ανέκαμψε από αρνητική περιοχή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης