Με τις παρουσιάσεις και ομιλίες των κ.κ. Παπαδημητρίου και Χουλιαράκη, υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών αντίστοιχα, ξεκίνησε η πρώτη ημέρα του 12ου Annual Greek Roadshow, που πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την υποστήριξη του Enterprise Greece και τη συμμετοχή των μεγαλύτερων ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων στο Λονδίνο.

Οι δύο υπουργοί κινούμενη στην κυβερνητική γραμμή επιχειρηματολόγησαν για τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναπτύσσοντας παράλληλα τη ρητορική για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της ομιλίας του με τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει στο δρόμο της ανάπτυξης» ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης απηύθυνε κάλεσμα για την προσέλκυση επενδύσεων αναφέροντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές που επιδρούν θετικά στη στρατηγική της για την προσέλκυση επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών και τη δημιουργία φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αναζητά ιδιωτικά κεφάλαια για να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.

Από μερίδα ξένων επενδυτών, ωστόσο, επισημάνθηκε ότι το πρόβλημα της γραφειοκρατίας συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την προσέλκυση επενδύσεων.
Ακόμη, τονίστηκε ότι απαιτούνται έμπρακτα παραδείγματα, προκειμένου να εδραιωθεί ένα φιλικό για τους επενδυτές περιβάλλον, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση της επένδυσης της Eldorado, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί, ο κ. Παπαδημητρίου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη περισσότερων από 30 εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων οι BlackRock, Invesco, Goldman Sachs, M&G Investments, Baupost Group καθώς και hedge funds όπως τα Anchorage Capital, VR Capital, Raiffeisen Capital Management, LMR, CapeView, Reed Smith κ.α.
Στο 12ο Annual Greek Roadshow που φέτος δεν πραγματοποιείται στο κτίριο του Bloomberg στο City Gate House, αλλά στο The May Fair Hotel, ο αριθμός των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ των ξένων θεσμικών επενδυτών και των εκπροσώπων των ελληνικών επιχειρήσεων αναμένεται να είναι αυξημένος σε σχέση με την περυσινή διοργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις εργασίες προλόγισε και καλωσόρισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης, ο οποίος στην ομιλία του επισήμανε τις μεγάλες προοπτικές που έχει η ελληνική οικονομία αλλά και το επενδυτικό κλίμα το οποίο είναι στην καλύτερη κατάσταση από την αρχή της κρίσης.

Όπως μεταφέρεται από τη βρετανική πρωτεύουσα, υπάρχει σημαντική ζήτηση για συναντήσεις και ήδη πολλές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν σε group meetings. Ήδη έχουν κανονιστεί 650 συναντήσεις στο πλαίσιο του roadshow, 30% περισσότερες από την περυσινή εκδήλωση, ενώ το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον που υπάρχει είναι το μεγαλύτερο που έχει παρουσιαστεί από το 2013.

Στο επίκεντρο βρίσκονται για άλλη μια φορά οι ελληνικές τράπεζες εν μέσω της της διαρκώς εντεινόμενης συζήτηση για την επάρκειας και της ποιότητας των κεφαλαίων τους, της διενέργειας ή μη νέων ελέγχων ποιότητας ενεργητικού (AQRs), της πορείας και διαχείρισης των “κόκκινων δανείων” κ.α.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο Λονδίνο εν μέσω ισχυρής υποχώρησης των τιμών των τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες ημέρες στο Χ.Α.

Στο roadshow συμμετέχουν οι επικεφαλής και στελέχη των εκπρόσωποι των Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Attica Bank, ΜΙG, EXAE, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Folli Follie, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Aegean Airlines, Eλλάκτωρ/ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα/Τέρνα Ενεργειακή, ΒΙΟΧΑΛΚΟ/Cenergy Holdings, Ιντραλότ, Grivalia Properties, Lamda Development, Μυτιληναίος, Εθνική Πανγαία, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, Κρι-Κρι, MLS, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Autohellas.

Το κύριο μέρος των συναντήσεων που θα πραγματοποιήσουν οι εισηγμένες θα πραγματοποιηθεί αύριο, δεύτερη ημέρα του roadshow, με το μεγαλύτερο αριθμό των συναντήσεων, πλην τραπεζών, να αφορά στις Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, Τιτάνα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, Viohalco, Aegean κ.α.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης