Απώλειες καταγράφουν τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street μετά από πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις και ενώ οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του προέδρου της Fed για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Ειδικότερα, τα futures του βιομηχανικού Dow Jones χάνουν 62 μονάδες, ενώ τα futures του S&P 500 διολισθαίνουν 8,75 μονάδες. Τα futures του τεχνολογικού Nasdaq υποχωρούν 28,00 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη ο Dow Jones κέρδισε 122,80 μονάδες ή 0,5% κλείνοντας στις 24.001,92 μονάδες, ο S&P 500 πρόσθεσε 11,68 μονάδες ή 0,5% στις 2.596,64 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 28,99 μονάδες ή 0,4% στις 6.986,07 μονάδες.

Τα κέρδη ακολούθησαν την ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell ο οποίος διαβεβαίωσε και πάλι τους επενδυτές πως η κεντρική τράπεζα θα κάνει υπομονή και δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της στο εύθραυστο κλίμα που έχει διαμορφώσει στην οικονομία η εμπορική αντιπαράθεση με την Κίνα.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Economic Club of Washington, ο Powell σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι “ευέλικτη” και “υπομονετική” στη νομισματική της πολιτική καθώς ο πληθωρισμός «παραμένει χαμηλός και υπό έλεγχο». Αυτό δίνει περιθώρια «να κάνουμε υπομονή και να παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη των οικονομικών συνθηκών», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν πάντως ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε συγκρατημένος στο τέλος του 2018.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,1% τον Δεκέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, ενισχύθηκε 0,2%. Και οι δύο μετρήσεις επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,9% που αποτελεί τη χαμηλότερη ετήσια μεταβολή από τον Αύγουστο 2017. Οι δομικές τιμές σημείωσαν άνοδο 2,2%.

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας συνεχίζουν να μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Steven Mnuchin δήλωσε σε δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης ότι ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Liu He θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον μέσα στον Ιανουάριο για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις οι οποίες φαίνεται να μπήκαν σε καλό δρόμο στον πρώτο γύρο συνομιλιών που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο.

Την ίδια στιγμή, κρίσιμες ομοσπονδιακές υπηρεσίες παραμένουν και σήμερα κλειστές καθώς το μερικό shutdown στις ΗΠΑ διανύει την 21η ημέρα του.

Το shutdown αναμένεται να εμποδίσει εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους της κυβέρνησης να λάβουν την πληρωμή τους αυτή την εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές έχουν αρχίσει να προειδοποιούν ότι ο αρνητικός αντίκτυπος θα γίνεται ολοένα και πιο αισθητός όσο το αδιέξοδο παραμένει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης