Νευρικότητα στη Wall παρά τα θετικά νέα για το ΑΕΠ α' τριμήνου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021, 18:26
Νευρικότητα στη Wall παρά τα θετικά νέα για το ΑΕΠ α' τριμήνου

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, παρά τα θετικά εταιρικά κέρδη και τα σημερινά μάκρο που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία ανέκαμψε στο α΄ τρίμηνο.

Σε αυτό το κλίμα, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 0,03% στις 33.810,23 μονάδες. Ο S&P 500 προσθέτει 0,18% στις 4.191,01 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί 0,07% στις 14.043,25 μονάδες. Σημειώνεται πως στο άνοιγμα της Wall, οι S&P 500 και Nasdaq "άγγιξαν" νέα ρεκόρ.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Apple σημείωσε ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε χθες πωλήσεις αυξημένες κατά 54% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και κέρδη σημαντικά υψηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς. Η μετοχή της Apple σημειώνει άνοδο 0,60%. Ειδικότερα, οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 89,58 δισ. δολάρια έναντι 77,36 δισ. δολαρίων στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, αυξημένες κατά 53,7%, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 1,40 δολάρια από 0,99 δολάρια το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Παράλληλα, ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Facebook για το α΄ τρίμηνο χρήσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία η εταιρεία κατέγραψε κέρδη 3,30 δολάρια ανά μετοχή, με έσοδα στα 26,17 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αναλυτές της Refinitiv ανέμεναν κέρδη στα 2,37 δολάρια ανά μετοχή, με έσοδα 23,67 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα έσοδα της Facebook παρουσίασαν αύξηση 48% το α΄ τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020. Η μετοχή της Facebook σημειώνει "άλμα" 6,22%.

Καθαρά κέρδη 1,54 δισ. δολαρίων εμφάνισε για το α΄ τρίμηνο από τη μεριά της η McDonalds Corp ή 2,05 δολάρια ανά μετοχή, υψηλότερα από τα 1,01 δισ. Δολάρια ή 1,47 δολάρια ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο. Εάν αφαιρεθούν έκτακτα κέρδη, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,92 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 1,81 δολάρια.

Μέχρι στιγμής, περίπου το 86% των εισηγμένων εταιρειών στον S&P 500 έχουν ανακοινώσει καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα, με τα κέρδη να κινούνται κατά 22,7% πάνω από τις προσδοκίες, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Όσον αφορά τα έσοδα, το 77% των εταιρειών ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Εν τω μεταξύ, η Πέμπτη σηματοδοτεί την 100ή ημέρα της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν. Σε χθεσινή του ομιλία στο Κογκρέσο, ο Μπάιντεν προώθησε την ατζέντα του, η οποία περιλαμβάνει ένα σχέδιο για τις υποδομές ύψους 2 τρισ. δολαρίων καθώς και ένα σχέδιο ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων που στοχεύει οικογένειες, παιδιά και μαθητές.

Υπενθυμίζεται επίσης πως η Fed ανακοίνωσε χθες ότι διατηρεί σταθερή τη νομισματική πολιτική της, κρατώντας αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια και συνεχίζοντας τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, παρότι εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας. "Η οικονομία απέχει πολύ από τους στόχους μας και είναι πιθανό να πάρει λίγο χρόνο για να επιτευχθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος", τόνισε χθες ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προσθέτοντας: "Αναμένουμε να διατηρήσουμε μια προσαρμοστική στάση στη νομισματική πολιτική έως ότου επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα στην απασχόληση και στον πληθωρισμό”.

Στα μάκρο, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι ανέκαμψε η αμερικανική οικονομία στο α΄ τρίμηνο, κυρίως χάρη στη μαζική κρατική βοήθεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διαγράφοντας την πορεία για την -όπως αναμένεται- ισχυρότερη επίδοση φέτος, των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 6,4% σε ετήσια βάση στο τελευταίο τρίμηνο. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό από το γ΄ τρίμηνο του 2003, και ακολουθεί το 4,3% του δ΄ τριμήνου.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,1% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει πιο γρήγορα σε σχέση με τις ανταγωνιστικές της παγκοσμίως, χάρη στα δύο επιπλέον προγράμματα ανακούφισης από τον κορονοϊό που εξέδωσε η αμερικανική κυβέρνηση καθώς και στη χαλάρωση των ανησυχιών για την πανδημία, που έχουν τονώσει την εγχώρια ζήτηση και επέτρεψαν το άνοιγμα εκ νέου εστιατορίων και μπαρ.

Ωστόσο, η οικονομία παραμένει τουλάχιστον δύο χρόνια μακριά από την πλήρη ανάκαμψη στα προ πανδημίας επίπεδα, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020.

Ξεχωριστή έρευνα του υπουργείου Εργασίας έδειξε ότι οι αιτήσεις παροχής επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν στις 553.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 24 Απριλίου, σε σχέση με τις 566.000 στην προηγούμενη περίοδο.

Αν και οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας είχαν μειωθεί από τον αριθμό-ρεκόρ των 6,149 εκατ. στις αρχές Απριλίου 2020, παραμένουν αρκετά υψηλότερα από το εύρος των 200.000-250.000 που θεωρείται ότι αντιστοιχεί σε μια υγιή αγορά εργασίας.

Η οικονομία συνεχίζει να ενισχύεται εν όψει του β΄ τριμήνου, με τις καταναλωτικές δαπάνες να εκτινάσσονται σε υψηλό 14 μηνών τον Απρίλιο.

Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει πλήρως από την ύφεση στα τέλη του 2023.

Προβλέπουν ότι η ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί στο 7%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 1984.

Στο μεταξύ, ανέκαμψαν τον Μάρτιο οι πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα στις ΗΠΑ μετά από δύο διαδοχικούς μήνες πτώσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η National Association of Realtors.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 1,9% τον Μάρτιο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν άλμα 23%.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021, 18:26