«Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την εισαγωγή ή όχι της Chipita σε χρηματιστηριακό ταμπλό, εγχώριο ή/και διεθνές». Τα παραπάνω ανέφεραν στη «Ν» πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, επισημαίνοντας ότι «η διαδικασία βρίσκεται σε φάση διερεύνησης επιλογών».

Την ίδια ώρα, τραπεζικές πηγές μιλώντας στη «Ν» έκαναν λόγο για επιστροφή της Chipita στο ελληνικό ταμπλό, έπειτα από οχτώ χρόνια, με παράλληλη αυτή τη φορά εισαγωγή και στην αντίστοιχη Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (AIM).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο εγχώριο κομμάτι, αναμένεται να αναζητηθούν κεφάλαια ύψους 50 εκατ. ευρώ, το ρόλο του αναδόχου θα έχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ συντονιστής της έκδοσης θα είναι πιθανότατα ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά την αντίστοιχη έκδοση στο βρετανικό χρηματιστήριο, πληροφορίες θέλουν την εταιρεία να επιδιώκει την άντληση κεφαλαίων ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ σε αυτή την περίπτωση τον ρόλο αναδόχου φέρεται ότι θα αναλάβουν η Credit Suisse και η JP Morgan.

Το παραπάνω σενάριο δεν επιβεβαιώνεται, σε αυτή τη φάση, από την πλευρά της Chipita, με τις πηγές που πρόσκεινται στην εταιρεία να τοποθετούν, όπως αναφέρθηκε, τις τελικές αποφάσεις για το χρηματιστηριακό ταμπλό περί την άνοιξη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «στη παρούσα φάση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της μη ένταξης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι εντός των προσεχή μηνών θα υπάρξουν εξελίξεις και μένει να φανεί σε ποιο ή σε ποια τελικά ταμπλό θα εισαχθούν οι μετοχές του ισχυρού ομίλου των σνακ.

Στον βαθμό, πάντως, που προχωρήσει ο σχεδιασμός της εισαγωγής στο Χ.Α., είτε με παράλληλη εισαγωγή σε άλλο διεθνές χρηματιστήριο είτε χωρίς, είναι εξίσου βέβαιο ότι θα αποτελέσει μια αισιόδοξη εξέλιξη για το ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου η τελευταία είσοδος εταιρείας μετράει από το 2014 (σ.σ. Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος), καθώς και για την εγχώρια οικονομία, αφού η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ότι τα ισχυρά στελέχη που βρίσκονται στο τιμόνι της Chipita (οικογένεια Olayan, ο κ. Σπ Θεοδωρόπουλος) εκτιμούν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι δυνατότητες ώστε να αντληθούν νέα κεφάλαια και να ενισχυθεί η ρευστότητα της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η Chipita εισήχθη πρώτη φορά στο ελληνικό Χρηματιστήριο το 1994 και παρέμεινε έως το 2006 όταν και συγχωνεύθηκε με τη ΔΕΛΤΑ, δημιουργώντας τη Vivartia. Το 2007 η Vivartia εξαγοράζεται από τη MIG. Τρία χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2010, ο κ. Θεοδωρόπουλος μαζί με τον όμιλο Olayan εξαγοράζει εκ νέου την Chipita. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η μεταφορά της έδρας της Chipita το 2015 από την Κύπρο στην Ελλάδα είχε συνδεθεί με την πρόθεση της διοίκησης για εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης