Με ένα εντυπωσιακό ράλι, άνω του 6,1% συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, όπου καταγράφηκε σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με προοπτικές αυτοδυναμίας, αλλά και την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, με τις οποίες η οικονομία αποφεύγει μια μακρά προεκλογική περίοδο έως τον Οκτώβριο.

Οδηγός στην εκρηκτική άνοδο του Χρηματιστηρίου είναι οι τράπεζες, ενώ και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές καταγράφουν σημαντικά κέρδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινούνται σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές οδήγησε και τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί, έστω και πρόσκαιρα, κάτω από το 3,0%.

Ειδικότερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 6,01% στις 776,04 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 107,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 60,3 εκατ. τεμάχια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άνοδο 5,69% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.011,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 10,86%, στις 661,90 μονάδες.

Με αρκετούς τίτλους να ενεργοποιούν ακόμη και τον κωδικό ΑΜΕΜ λόγω συνωστισμού των εντολών, το Χ.Α. κάλυψε το έδαφος της πτώσης του Μαΐου και έχει επανέλθει σε επαφή με τις 780 μονάδες, όπου βρίσκεται και η μεγάλη αντίσταση και το εμπόδιο για τις 800 μονάδες.

Η ισχυροποίηση του τζίρου, αν και μέρος αυτού συνδέεται και με την αυριανή ένταξη της Εθνικής στον MSCI Standard, σχολιάζεται από τους εγχώριους αναλυτές ως την πρώτη «ψήφο εμπιστοσύνης» μπροστά στην κυβερνητική αλλαγή που θα συντελεστεί, όπως όλα δείχνουν, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Ισχυρή βέβαια είναι και η ανοδική αντίδραση των ελληνικών ομολόγων στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με την απόδοσή τους να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των διεθνών και εγχώριων αναλυτών πως η προοπτική μίας νέας κυβέρνησης στη χώρα με φιλική προς τις επενδύσεις ατζέντα θα «ανεβάσει» τις διαθέσεις των funds απέναντι στα ελληνικά assets.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,005% φτάνοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά και καταρρίπτοντας τα προηγούμενα που είχαν σημειωθεί τον Ιούνιο του 2005, στο 3,21%.

Η αγορά ομολόγων παραδοσιακά έχει στηρίξει την ανάκαμψη του Χ.Α., ενώ η ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας χθες και οι προσδοκίες για μια άνετη επικράτηση στις βουλευτικές εκλογές είναι ένα ιδιαίτερα θετικό νέο για τους επενδυτές.

Αυτό επιβεβαιώνει και η Wood, η οποία τονίζει ότι η Ελλάδα φαίνεται πιθανό να αλλάξει σελίδα στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πιο φιλική προς την αγορά και θα δώσει έμφαση στη μείωση της φορολογίας, στην αύξηση των ξένων επενδύσεων και στην ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει άλμα 24,52%, με τις Alpha Bank, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με διψήφια ποσοστά ανόδου από 10% έως 13%. Κέρδη που ξεπερνούν το 8% σημειώνουν οι ΟΛΠ και Βιοχάλκο, Εθνική και Eurobank είναι στο +7,2% και +7,7% αντίστοιχα, ενώ άνω του 6% είναι τα κέρδη σε Λάμδα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια κερδίζουν 5,26%, οι ΟΤΕ και Cenergy ενισχύονται κατά 4,28% και 4,13% αντίστοιχα, με τις Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean και Σαράντη να είναι πάνω από το +3%. Άνω του 2% είναι τα κέρδη σε ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Τιτάν και Motor Oil.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τις ευρωεκλογές

Με θετικά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, καθώς τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα φαίνεται να κερδίζουν το στοίχημα μιας ισχυρής πλειοψηφίας στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι τα αντιευρωπαϊκά εθνικολαϊκιστικά κόμματα σημείωσαν εκλογικά κέρδη.

Το βλέμμα των αγορών τη Δευτέρα αναμένεται να παραμείνει στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και στο νέο πολιτικό σκηνικό στη Γηραιά Ήπειρο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, τα κεντρώα φιλελεύθερα και τα οικολογικά, «πράσινα» κόμματα σημείωσαν σημαντικά κέρδη, ενώ σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο οι ευρωσκεπτικιστικές και ανοικτά αντιευρωπαϊκές δυνάμεις φαίνονται να κρατούν την ισχύ που είχαν εξασφαλίσει ήδη από το 2014.

Τα φιλικά προς την Ε.Ε. και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση κόμματα αναμένεται να κερδίσουν πλειοψηφία περίπου δύο τρίτων στη νέα Ευρωβουλή, με το σκηνικό να «θολώνουν» οι επιτυχίες του Κόμματος Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ και του «Εθνικού Συναγερμού» της Μαρίν Λεπέν, που αναδείχθηκαν πρώτα κόμματα στις εκλογικές διαδικασίες σε Βρετανία και Γαλλία.

Το ευρώ κερδίζει περίπου 0,1% έναντι του δολαρίου, στα 1,12 δολ.

Οι διεθνείς εμπορικές εντάσεις παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε άλλα σημεία του πλανήτη.  Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei, Ren Zhengfei, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg την Κυριακή ότι, παρά τον «εμπορικό πόλεμο» Πεκίνου – Ουάσινγκτον, ο ίδιος είναι αντίθετος με κινεζικά «αντίποινα» κατά της Apple.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, την ίδια ώρα, από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται, κάλεσε τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου να αποκαταστήσει το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών «άμεσα».

Απείλησε, μάλιστα, την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία με επιβολή υψηλών δασμών.

Όσον αφορά σε μεμονωμένες μετοχές, εκείνη της Fiat Chrysler βρίσκεται στο ζενίθ των ευρωπαϊκών δεικτών, μετά την ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας ότι υπέβαλε πρόταση για συγχώνευση με τη γαλλική ανταγωνίστριά της, Renault.

Σε ανακοίνωσή της, η Fiat Chrysler σημειώνει ότι ένας κοινός οργανισμός των δύο εταιρειών θα μπορούσε να επιτύχει πωλήσεις 8,7 εκατ. οχημάτων τον χρόνο και θα καθίστατο η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.

Οι μετοχές τόσο της Fiat Chrysler όσο και της Renault σημειώνουν κέρδη περί το 16%, οδηγώντας τον ευρωπαϊκό δείκτη του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας σε άνοδο 3,4%.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 0,63%, στις 378,24 μονάδες, με τον Eurostoxx 50 να ενισχύεται κατά 0,70%, στις 3.374,05.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,70%, στις 12.094,60 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC κερδίζει 0,61%, στις 5.348,79. Ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,65% στις 7,277,73 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται ισχυρότερα ανοδικά κατά 1,18%, στις 20.616,50 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 1,05%, στις 9.268,94.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης