Απώλειες σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας εν μέσω της εμπορικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας.

Η αγορά παρέμεινε χθες κλειστή λόγω της αργίας για την ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ενώ την Παρασκευή οι δείκτες συμπλήρωσαν τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Το κλίμα βαραίνουν σήμερα και πάλι τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα η οποία με ετήσια ανάπτυξη 6,6% το 2018 εμφάνισε τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1990. Επικαλούμενος τα στοιχεία αυτά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε σε ανάρτηση του στο Twitter ότι η Κίνα θα πρέπει να “κάνει επιτέλους μια πραγματική συμφωνία [στο εμπόριο] και να σταματήσει να παίζει”.

Οι δύο χώρες συνεχίζουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις αν και φαίνεται ότι παραμένουν ακόμα μακριά από μια συμφωνία που θα καλύπτει βασικά θέματα, όπως την κλοπή πνευματικής περιουσίας.

Ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης προκαλέσει και η καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε χθες ότι υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,5% το 2019 από 3,7% προηγουμένως. Το Ταμείο πάντως διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη του για τις ΗΠΑ στο 2,5%.

Δείκτες – στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 153,67 μονάδες (-0,61%) στις 24.550,84 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί 22,04 μονάδες (-0,80%) στις 2.649,20 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 70,75 μονάδες (0,99%) στις 7.086,68 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 9 κινούνται με θετικό πρόσημο και 21 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η McDonald’s Corp. στα 185,16 δολ. με άνοδο 2,50 δολ. ή σε ποσοστό 1,37% και ακολουθούν η Travelers με κέρδη 1,01% στα 125,27 δολ. και η Walmart στα 98,25 δολ. με άνοδο 0,53%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση είναι η Caterpillar (-3,20%), η DowDuPont (-2,73%) και η United Technologies (-1,61%).

Στο μεταξύ, το μερικό κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ διανύει την 31η ημέρα με μικρές ελπίδες για κάποια εξέλιξη που θα επιλύει το αδιέξοδο. Οι Δημοκρατικοί απέρριψαν τις τελευταίες προτάσεις του προέδρου Τραμπ για την προσωρινή προστασία σε ορισμένα παιδία μεταναστών με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Από το “μέτωπο” των αποτελεσμάτων η Johnson & Johnson ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν και τα αποτελέσματα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών στον πετρελαϊκό κλάδο Halliburton, όπως και της ασφαλιστικής Travelers Companies.

Μετά το κλείσιμο το επενδυτικό ενδιαφέρον θα στραφεί στην IBM Corp. η οποία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της για το τελευταίο τρίμηνο.