Το bull run στις διεθνείς αγορές, που επιμένει ξεπερνώντας όλους τους φόβους και τους κινδύνους για τους οποίους προειδοποιούσαν οι αναλυτές (Brexit, εκλογές ΗΠΑ, τραπεζική κρίση Ιταλίας, εκλογές στην Ευρώπη κ.ά.), μοιάζει ασταμάτητο. Αλλά… είναι;

Η BofA Merrill Lynch και η Goldman Sachs, κι όχι μόνο, πάντως, ανησυχούν.
Για το επόμενο διάστημα τα μετρητά είναι ο… βασιλιάς
Με τον δείκτη S&P 500 να βρίσκεται μόλις 2% από το ιστορικό ρεκόρ του έπειτα από μια εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας, η bullish διάθεση των επενδυτών στις μετοχές των ΗΠΑ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της σε έξι χρόνια, σύμφωνα με τον δείκτη Consensus Sell Side της Bank of America Merrill Lynch.

«Τον Ιούνιο, ο δείκτης Sell Side Indicator, ο δείκτης της bullish διάθεσης στη Wall Street, αυξήθηκε κατά 2,4% στις 56,4 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011» σημειώνει η ΒofA.

Η τράπεζα χρησιμοποιεί τον δείκτη ως contrarian μέσο (αντιθετική ή κόντρα στο ρεύμα επενδυτική στρατηγική). Έτσι, οι αναλυτές της ανησυχούν τώρα ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η «στιγμή της ευφορίας» που πρόβλεπαν στις προοπτικές τους τον Δεκέμβριο, όταν «έβλεπαν» το πιθανό τέλος της οκταετούς αγοράς ταύρων.

«Η πρόσφατη αλλαγή από τον σκεπτικισμό στην αισιοδοξία θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς την ευφορία που έρχεται συνήθως στο τέλος των bull markets και που μέχρι στιγμής απουσιάζει στον κύκλο» σημειώνει η BofA σε note προς τους πελάτες της.

H Goldman Sachs, από τη μεριά της, ανησυχεί πως μία έντονη άνοδος στον όγκο συναλλαγών στις αγορές μπορεί να καταλήξει σε πόνο για τις μετοχές αλλά και τα ομόλογα, και δηλώνει πως για το επόμενο διάστημα τα μετρητά είναι ο… βασιλιάς.

Όπως επισημαίνει, την περασμένη εβδομάδα οι χειρότερες αποδόσεις σημειώθηκαν στις ευρωπαϊκές μετοχές και τα γερμανικά 10ετή ομόλογα. Οι αμερικανικές μετοχές και τα ομόλογα, επίσης, κατέγραψαν απώλειες.

«Τελικά, τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές και τα ομόλογα, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερα κακό συνδυασμό για τους επενδυτές με ισορροπημένα χαρτοφυλάκια» επισημαίνει.

«Ενώ πιστεύουμε ότι αυτή η περίοδος χαμηλού όγκου συναλλαγών θα συνεχιστεί, υποστηριζόμενη από την ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη (για αυτό και παραμένουμε overweight στις μετοχές σε ορίζοντα 12αμήνου) , ωστόσο τα επιτόκια -και κυρίως τα πραγματικά επιτόκια- θα αυξηθούν, και αυτό θα χτυπήσει τις μετοχές. Επιπλέον, τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν αρνητικές αποδόσεις για τα ομόλογα» προσθέτει.

Έτσι η Goldman τηρεί underweight στάση στα ομόλογα για το επόμενο 12μηνο.

Η χαμηλή μεταβλητότητα στις μετοχές έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη έκθεση των επενδυτών σε αυτές, έτσι τα σοκ που θα δημιουργούσουν τα επιτόκια θα είναι έντονα για τα χαρτοφυλάκιά τους.

Ως εναλλακτική λύση στα ομόλογα η Goldman Sachs παραμένει overweight στα μετρητά για τους επόμενους 3 με 12 μήνες.