Βιώσιμες αλλά υπό τη δαμόκλειο σπάθη της… κρατικοποίησης είναι σχεδόν στο σύνολό τους οι ελληνικές τράπεζες.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί νευρική κρίση στους μετόχους, που είτε θα χάσουν τις μετοχές τους είτε θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν τις μετοχικές τους θέσεις. Οι επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της κάθε τράπεζας θα κρίνουν και τον χαρακτήρα που θα πάρει η καθεμία μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης από τον μηχανισμό στήριξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση και τη νομοθετική πράξη της αύξησης των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στα 50 δισ. ευρώ, οι τράπεζες έλαβαν πριν από λίγες ώρες βεβαιώσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στις αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων, ώστε οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να καλύπτουν το ελάχιστο απαιτούμενο όριο του 8%,έπειτα από τις σημαντικές ζημίες που επέφερε στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων το PSI+.

Με τον τρόπο αυτό αποτρέπεται ο συστημικός κίνδυνος, μπορούν δηλαδή οι τράπεζες να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους το απόγευμα της Παρασκευής, χωρίς παρατήρηση από τους ορκωτούς λογιστές ότι δεν είναι βιώσιμες. Τα αποτελέσματα, όμως, που θα δημοσιεύσουν θα περιλαμβάνουν ζημίες ύψους ρεκόρ, που αναμένεται να σοκάρουν την αγορά.

Οι βασικοί μέτοχοι την ίδια στιγμή απειλούνται με άμεση απώλεια των τραπεζών τους, που θα περάσουν στον έλεγχο του κράτους, εάν οι μετοχές που θα λάβει είναι κοινές με δικαίωμα ψήφου.
Καταλαβαίνει κανείς πόσο «σκληρό είναι το παζάρι» τις τελευταίες ώρες, αλλά και το θρίλερ που θα εξελιχθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και την επόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κατακερματισμένο και ουσιαστικά αδύναμο πολιτικό σύστημα της χώρας καλείται να λύσει την πολύ δύσκολη αυτή εξίσωση, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι μέτοχοι των τραπεζών δεν μπορούν να διατηρήσουν τον έλεγχο χωρίς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οι πολιτικοί χειριστές της υπόθεσης θα προτιμούσαν σε κάθε περίπτωση (και αυτό επιχειρούν) να μεταθέσουν την επίλυση του «γόρδιου δεσμού» στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Μόνο που αυτό φαίνεται όλο και πιο δύσκολο, καθώς δεν δίνεται ο χρόνος που απαιτείται για κάτι τέτοιο.

Πιέσεις για την έστω και βίαιη αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης των ελληνικών τραπεζών ασκούν και οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης, με τις γερμανικές να έχουν τον πρώτο λόγο. Η πρώτη που ήταν σε θέση να ανακοινώσει αποτελέσματα έτους ήταν η Alpha Bank, εμφανίζοντας ζημίες ύψους 3,81 δισ. ευρώ, λόγω ακριβώς της απομείωσης από το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Για τον ίδιο λόγο, συνολικές ζημίες μετά από φόρους 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,6 δισ. ευρώ από το PSI και λοιπές έκτακτες προσαρμογές 856 εκατ. ευρώ που είχαν ήδη υπολογιστεί και επηρεάσει τα εποπτικά κεφάλαια (λόγω κυρίως της αποτίμησης μετοχικών τίτλων σε τρέχουσες τιμές και της απομείωσης της υπεραξίας επενδύσεων του εξωτερικού), ανακοίνωσε η EFG Eurobank.

Συνολικές ζημιές 12,3 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα για το 2011, λαμβανομένης υπόψη της ζημίας ύψους 10,751 δισ. ευρώ, μετά την αφαίρεση μικρού μέρους των αναλογούντων αναβαλλόμενων φόρων από την ανταλλαγή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI+), την απομείωση απαιτήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο που δεν συμπεριελήφθησαν στο PSI+ και λοιπές έκτακτες απομειώσεις και προβλέψεις ύψους 1,305 δισ. ευρώ.  Οι λειτουργικές ζημίες του Ομίλου της ΕΤΕ το 2011 διαμορφώθηκαν σε 289 εκατ. ευρώ.

Θρίλερ με ΑΤΕ και ΤΤ

Μικρή εμπλοκή εμφανίζει από το πρωί της Παρασκευής η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς, μέχρι πριν από λίγες ώρες, οι διοικήσεις των δύο τραπεζών δεν είχαν ενημερωθεί για τις προθέσεις του βασικού μετόχου, δηλαδή του κράτους, σε ό,τι αφορά στον τρόπο ανακεφαλαιοποίησής τους.

Το γεγονός αυτό εμπόδιζε τη δημοσίευση αποτελεσμάτων, δεδομένου του μεγέθους των ζημιών από το PSI. Οι ορκωτοί ελεγκτές επέμεναν ότι, για να υπογράψουν τους ισολογισμούς με την ένδειξη βιωσιμότητας, θα έπρεπε να γνωρίζουν τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ωστόσο, τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης έως τώρα δεν έχουν βρει απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα και προσπαθούν να παραπέμψουν τη συγκεκριμένη απόφαση για μετά τις εκλογές, ώστε να μην ανοίξει η συζήτηση στη προεκλογική περίοδο. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, τα πολιτικά κόμματα πέτυχαν τον στόχο τους, δίδοντας για την περίπτωση της ΑΤΕ Βank και του ΤΤ παράταση μέχρι τις 31 Μαΐου, μεταθέτοντας έτσι το πρόβλημα οριστικά στην επόμενη κυβέρνηση.

Συναντήσεις Σαχινίδη με Lagarde και Dallara στην Ουάσινγκτον

Στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλίου, θα βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης. Tην Κυριακή θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του IMF, κα Christine Lagarde (08.45 π.μ.), και με τον γενικό διευθυντή του IIF, κ. Charles Dallara (11.30 π.μ.).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης