Οι σκηνές που εξελίχθηκαν τόσο στον αγωνιστικό χώρο του «Μινεϊράο» όσο και στις κερκίδες, μετά τη συντριβή της Βραζιλίας στον ημιτελικό του Μουντιάλ από τη Γερμανία, δεν έχουν προηγούμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παίκτες και φίλαθλοι καταρρακωμένοι από το βαρύ 7-1 των «πάντσερ» επί της οικοδέσποινας Βραζιλίας ξέσπασαν σε λυγμούς και το αίσθημα ντροπής έκανε αρκετούς να προβούν σε τυφλές πράξεις βίας στους δρόμους όλων των πόλεων της χώρας του καφέ και της σάμπα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Fohla de Sao Paulo», ομάδα αγνώστων έβαλε φωτιά σε 20 λεωφορεία, καθώς και σε καταστήματα στο νότιο τμήμα του Σάο Πάουλο.

Ο Νταβίντ Λουίζ είχε την ατυχία να φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού της «σελεσάο» στον αγώνα, αφού ο κανονικός «κάπτεν» Τιάγκο Σίλβα απουσίαζε λόγω καρτών, και κλαίγοντας ζήτησε συγγνώμη από τους συμπατριώτες του:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήθελα να δώσω λίγη χαρά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, στους συμπατριώτες μου που έχουν υποφέρει τόσο, θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους Βραζιλιάνους» είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Στη ζωή μου έχω μάθει να μην κρύβομαι, ούτε να το βάζω κάτω. Μία μέρα θα επανορθώσουμε, δεν ξέρω πώς, αλλά θα το κάνουμε».

Πυρπόλησαν λεωφορεία


Έκαψαν τη φανέλα του Νεϊμάρ

Το φωτορεπορτάζ από το «Μινεϊράο»

Ο Τύπος της Βραζιλίας

Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Σάο Πάουλο, «Folha de Sao Paulo», κυκλοφόρησε με φωτογραφία του Μάικον στα δίχτυα και τίτλο: «Μινεϊράσο… η Βραζιλία εξευτελίζεται ξανά προσπαθώντας να κερδίσει ένα Μουντιάλ».

Η «Gazzeta esportiva» βρήκε πιο έξυπνο τρόπο να καυτηριάσει το σοκαριστικό αποτέλεσμα. «Έπεσε η μάσκα» γράφει στην επικεφαλίδα και στη φωτογραφία δείχνει έναν οργισμένο φίλαθλο να πετάει μια μάσκα του Νεϊμάρ.

Για την «ντροπή των ντροπών» κάνει λόγο η «Globoesporte», ενώ η «Jornal do Brasil» έχει τίτλο: «Η Γερμανία εξευτέλισε τη Βραζιλία με 7-1 και πάει στον τελικό».

Το φιλμ της αναμέτρησης

Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους δεν μπορούσαν να φανταστούν οι Βραζιλιάνοι αυτό το άνευ προηγουμένου «κάζο» που εκτυλίχθηκε στο Μπέλο Οριζόντε για την ομάδα τους.

Η ομάδα του Σκολάρι, χωρίς το μεγάλο της αστέρι, τον Νεϊμάρ, ήταν δεδομένο ότι θα χάσει μεγάλο μέρος της δυναμικότητάς της, ωστόσο η απουσία που τελικά έβγαλε… μάτια ήταν αυτή του αρχηγού της και «στυλοβάτη» της άμυνάς της, του Τιάγκο Σίλβα (ήταν τιμωρημένος λόγω καρτών).

Ο λόγος είναι προφανής. Οι Γερμανοί έστησαν πάρτι στην άμυνα των διοργανωτών και την έκαναν να θυμίζει παιδική χαρά, αναγκάζοντας τον Ζούλιο Σέζαρ σε διάστημα μισής ώρας να μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα του πέντε φορές.

Η αρχή του κακού για τους Βραζιλιάνους έγινε στο 11ο λεπτό. Η τραγική ειρωνεία ήταν ότι στα πρώτα λεπτά οι παίκτες του Σκολάρι έδειχναν πιο δραστήριοι, κάνοντας μία-δυο επισκέψεις στα καρέ του Νόιερ.

Οι Γερμανοί, βέβαια, είχαν ρίξει την προειδοποιητική βολή στο 8ο λεπτό, με το σουτ του Κεντίρα από το σημείο του πέναλτι να βρίσκει στην πλάτη του Σβαϊνστάιγκερ, ενώ η μπάλα είχε πορεία προς τα δίχτυα.

Πάντως, δεν χρειάστηκε να περιμένουν αρκετά για να πανηγυρίσουν, καθώς τρία λεπτά αργότερα ο Κρόος εκτέλεσε κόρνερ δίδοντας την ευκαιρία στον αμαρκάριστο Μίλερ να «γράψει» το 1-0 με το 5ο του γκολ στη διοργάνωση.

Αυτό το τέρμα έφερε απογοήτευση στις τάξεις των Βραζιλιάνων οπαδών, ωστόσο οι φίλοι της «σελεσάο» δεν είχαν δει τα χειρότερα.

Από το 23ο μέχρι το 29ο λεπτό οι Γερμανοί «ασέλγησαν» επάνω στο ποδοσφαιρικό «πτώμα» των «καριόκας», πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ με τους Κλόζε (με το 16ο του τέρμα έγινε ο πρώτος σκόρερ στην Ιστορία των Μουντιάλ), Κρόος (2) και Κεντίρα.

Ο φωτεινός πίνακας του γηπέδου έγραφε 5-0 υπέρ της Γερμανίας, ωστόσο άπαντες αδυνατούσαν να πιστέψουν ότι ήταν πραγματικότητα.

Κι όμως, το εν λόγω σκορ ήταν πέρα για πέρα αληθινό, με τους φίλους της Βραζιλίας στη λήξη του ημιχρόνου να αποδοκιμάζουν εν χορώ τους παίκτες του Σκολάρι, που έμελλε να γίνουν πρωταγωνιστές στο παιχνίδι-ντροπή για την εθνική ομάδα της χώρας που λατρεύει όσο καμία άλλη το ποδόσφαιρο.

Ενώ θα περίμενε κανείς τους Γερμανούς να ρίξουν ταχύτητα και τους Βραζιλιάνους να ανεβάσουν στροφές στην επανάληψη για να μειώσουν την έκταση του διασυρμού, συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Με εξαίρεση τα πρώτα οκτώ λεπτά του β΄ μέρους, όπου ο Νόιερ νίκησε τον Όσκαρ και εν συνεχεία δύο φορές τον Παουλίνιο, κρατώντας απαραβίαστη την εστία του, στη συνέχεια μία ομάδα υπήρχε στον αγωνιστικό χώρο και αυτή ήταν τα «πάντσερ».

Το συγκρότημα του Λεβ δεν έδειξε κανένα έλεος απέναντι στην οικοδέσποινα και έφθασε στο έκτο του γκολ, στο 69΄, με σκόρερ τον Σούρλε μετά την ασίστ του Λαμ.

Δέκα λεπτά αργότερα και πάλι ο άσος της Τσέλσι βρήκε για δεύτερη φορά τον δρόμο προς τα δίχτυα του Σέζαρ, αναγκάζοντας ακόμη και τους Βραζιλιάνους στις εξέδρες να χειροκροτήσουν αυτόν και τους συμπαίκτες του.

Τελικά, στο 90΄ κι αφού ένα λεπτό νωρίτερα ο Οζίλ είχε αστοχήσει στο τετ-α-τετ με τον Ζέζαρ, ο Όσκαρ με σουτ πέτυχε το τελικό 7-1, που θα στοιχειώνει αιώνια τη «σελεσάο».

Οι Γερμανοί σίγουρα επιζητούσαν εκδίκηση από τους Βραζιλιάνους για τον χαμένο τελικό του Μουντιάλ του 2002, ωστόσο ότι θα υποχρέωναν την αντίπαλό τους στην πιο βαριά ήττα της ιστορίας της σε Παγκόσμια Κύπελλα δεν περνούσε ούτε ως σκέψη στα πιο τρελά τους όνειρα. Nothing is impossible όμως, όταν μιλάμε για τον βασιλιά των σπορ. Κι εμείς οι Έλληνες το γνωρίζουμε καλά από το 2004.

Βραζιλία-Γερμανία 1-7 (ΝΕΡΙΤ)

Γκολ: 90+1′ Όσκαρ – 11′ Μίλερ, 23′ Κλόζε, 25′, 26′ Κρος, 29′ Κεντίρα, 69′, 79′ Σίρλε

Κίτρινες: Ντάντε (Βραζιλία)

Βραζιλία (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): Ζούλιο Σέζαρ, Μαρσέλο, Νταβίντ Λουίζ, Ντάντε, Μαϊκόν, Λουίς Γκουστάβο, Φερναντίνιο (46’ Παουλίνιο), Μπερνάρντ, Όσκαρ, Χουλκ (46’ Ραμίρες), Φρεντ

Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ): Νόιερ, Χέβεντες, Χούμελς (46’ Μερτεζάκερ), Μπόατενγκ, Λαμ, Κεντίρα (76’ Ντράξλερ), Σβαϊνστάιγκερ, Κρος, Εζίλ, Μίλερ, Κλόζε (58’ Σίρλε).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης