Μετά τις «λευκές» ισοπαλίες με Πορτογαλία και Νιγηρία, η Ελλάδα επικράτησε της Βολιβίας στο τρίτο και τελευταίο της φιλικό εν όψει της προετοιμασίας της για το Παγκόσμιο Κύπελλο Εθνικών Ομάδων Ποδοσφαίρου, που θα διεξαχθεί στη Βραζιλία.

Η Εθνική νίκησε με 2-1 στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ (Κονέ στο 21′ και Κατσουράνης στο 54′ τα γκολ για την Ελλάδα). Πλήθος ομογενών βρέθηκε στις εξέδρες του «Red Bull Arena» και δεν σταμάτησε στιγμή να ενισχύει τις προσπάθειες της Ελλάδας, τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Φερνάντο Σάντος ξεκίνησε την ενδεκάδα με ορισμένες εκπλήξεις, καθώς επέλεξε μεταξύ άλλων τον Γκέκα για την επίθεση, τον Κονέ για το κέντρο και τον Μόρα για την άμυνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η 11αδα της Ελλάδας ήταν:

Καρνέζης στο τέρμα, Τοροσίδης στο αριστερό άκρο της άμυνας και Χολέμπας στα δεξιά. Κεντρικό αμυντικό δίδυμο ήταν οι Μόρας και Μανωλάς. Στο κέντρο βρέθηκαν οι Κονέ, Κατσουράνης και Μανιάτης, ενώ προωθημένοι ήταν οι Γκέκας και Σαμαράς.

Από τη μεριά του ο προπονητής της Βολιβίας Αθκαργκόρτα ξεκίνησε με τους: Κινιόνεθ, Ραλντές, Εγκινό, Γκουτιέρεζ, Μπεχαράνο, Μελεάν, Μόχικα, Τσουμακέρο, Μπεχαράνο, Μορένο, Άρτσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Έλληνες διεθνείς στάθηκαν πολύ καλά στον αγωνιστικό χώρο στη μεγαλύτερη διάρκεια του α’ ημιχρόνου, δείχνοντας διάθεση να πιέσουν ψηλά και να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του κέντρου. Στα συν του παιχνιδιού η εμφάνισή του Παναγιώτη Κονέ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων και το παρθενικό του γκολ με την Εθνική τόσο σε επίπεδο Ανδρών όσο και Ελπίδων. Ο Έλληνας χαφ θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για τη βασική ενδεκάδα στα επίσημα παιχνίδια του Μουντιάλ, καθώς ήταν πολύ δραστήριος και έβλεπε συνεχώς γήπεδο.

Σε γενικές γραμμές η Εθνική είχε κίνηση, με τους παίκτες του Φερνάντο Σάντος να συνδυάζονται αρμονικά και να αλλάζουν την μπάλα με ταχύτητα. Οι κάθετες πάσες στον κενό χώρο ήταν διαρκής πηγή κινδύνου για την άμυνα της Βολιβίας και κατά τη διάρκεια του β’ ημιχρόνου. Στα μείον του αγώνα για την Εθνική ήταν τα προβλήματα στην άμυνα, όπου οι επιθετικοί της Βολιβίας σούταραν ανενόχλητοι από μεγάλη απόσταση, φθάνοντας στο σημείο να μειώσουν σε 2-1 στο 70′ με τον Καρντόζο.

Ο Φερνάντο Σάντος δοκίμασε διάφορους συνδυασμούς για το κέντρο της άμυνας, χρησιμοποιώντας τους Μόρα, Μανωλά, Κατσουράνη και Βύντρα, καθώς ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το αν τελικά ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος θα είναι έτοιμος στην πρεμιέρα με την Κολομβία.

Οι καλύτερες στιγμές του παιχνιδιού:

90+: Λήξη β’ ημιχρόνου. Νίκη για την Εθνική με 2-1.

Αλλαγή για την Εθνική στο 78′. Βγαίνει ο Σαμαράς και τη θέση του παίρνει ο Χριστοδουλόπουλος.

76′: Κόρνερ για την Εθνική. Εκτελεστής ο Χολέμπας. Ο Κινιόνεθ βγαίνει και μπλοκάρει σταθερά στο κέντρο της μικρής περιοχής.

70′: Γκολ για τη Βολιβία με μακρινό σουτ του Καρντόζο. Η Εθνική «πλήρωσε» την τάση των αμυντικών της να αφήνουν κενό χώρο μπροστά από τους επιθετικούς της Βολιβίας, όταν εκείνοι βρίσκονταν αρκετά μέτρα έξω από τη μεγάλη περιοχή. Παρόμοιες φάσεις σημειώθηκαν και στο α’ ημίχρονο, μόνο που σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, τα σουτ των επιθετικών της Βολιβίας ήταν αδύναμα και δεν ανησύχησαν τον Καρνέζη.

(Το γκολ της Βολιβίας)

66′: Κίτρινη κάρτα στον Μόρα.

Νέα αλλαγή για την Εθνική στο 65′. Μέσα ο Μήτρογλου, έξω ο Γκέκας.

Χαμένο τετ α τετ στο 61′ για την Εθνική. Ο Κινιόνεθ απέκρουσε το σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή του Φάνη Γκέκα.

59′: Τριπλή αλλαγή για την Εθνική. Μέσα Καραγκούνης, Ταχτσίδης και Φετφατζίδης. Έξω Κονέ, Σαλπιγγίδης και Τοροσίδης.

Μεγάλη ευκαιρία για τη Βολιβία ύστερα από λάθος του Κατσουράνη. Ελάχιστα έξω η μπάλα (58′).

Γκολ με κεφαλιά από τον Κατσουράνη στο 54′ ύστερα από κόρνερ του Χολέμπας. Από την έναρξη του β’ ημιχρόνου η Εθνική πίεσε ψηλά και έβγαινε με ταχύτητα στην επίθεση, ασκώντας μεγάλη πίεση στους αμυντικούς της Βολιβίας.

(Το γκολ του Κατσουράνη)

Ωραία αντεπίθεση στο 51′ για την Ελλάδα, με τον Χολέμπας να κάνει όμορφο γύρισμα στον Γκέκα, ο οποίος όμως ήταν οφσάιντ.

49′: Καλό σουτ για τη Βολιβία με τον Μορένο. Μπλοκάρει ο Καρνέζης.

46′: Έναρξη β’ ημιχρόνου. Αλλαγή για την Εθνική. Ο Λουκάς Βύντρα αντικατέστησε τον Κώστα Μανωλά, συνθέτοντας το κεντρικό αμυντικό δίδυμο με τον Βαγγέλη Μόρα.

45′: Λήξη α’ ημιχρόνου

Νέο κόρνερ για την Εθνική στο 44′. Εκτέλεσε ο Κονέ, η μπάλα απομακρύνεται από την άμυνα της Βολιβίας.

Κόρνερ για την Εθνική στο 41′. Εκτελεστής και πάλι ο Κονέ. Βγαίνει ο Κινιόνεθ και μπλοκάρει σταθερά.

Στην αντεπίθεση η Βολιβία (34′), σουτ του Μορένο έξω από τη μεγάλη περιοχή, η μπάλα κοντράρει στον Κατσουράνη και καταλήγει κόρνερ.

30′: Σουτ του Τσουμακέρο, η μπάλα χτυπά στην πλάτη του Μανωλά και καταλήγει κόρνερ για τη Βολιβία. Στην εξέλιξη της φάσης μπλοκάρει εύκολα ο Καρνέζης.

Σέντρα του Χολέμπας από τα αριστερά μέσα στη μεγάλη περιοχή της Βολιβίας στο 27′. Μάζεψε εύκολα ο Κινιόνεθ.

Πρώτη καλή στιγμή για τη Βολιβία στο 25′. Κεφαλιά του αμαρκάριστου Μορένο από το κέντρο της άμυνας. Η μπάλα καταλήγει άουτ.

21′: Γκολ από τον Παναγιώτη Κονέ με κεφαλιά ύστερα από σέντρα του Σαλπιγγίδη. Τα πολλά κενά στην άμυνα της Βολιβίας, σε συνδυασμό με τα γρήγορα αντανακλαστικά στην κόντρα για την Εθνική, δημιούργησαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για συνεχή παρουσία αρκετών Ελλήνων παικτών στη μεγάλη περιοχή των αντιπάλων. Το γκολ του Παναγιώτη Κονέ ήταν το πρώτο του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, τόσο με την Εθνική Ανδρών όσο και με την Ελπίδων.

Ωραία μακρινή πάσα από Κονέ στο 19′. Αποδέκτης ο Σαμαράς, ο οποίος κάνει σέντρα ακριβείας για τον Γκέκα, που όμως σουτάρει άτσαλα, με αποτέλεσμα η μπάλα να καταλήξει πολλά μέτρα άουτ.

Τρίτο κόρνερ για την Εθνική στο 17′. Εκτελεστής ο Κονέ. Μάζεψε σταθερά ο Κινιόνεθ.

Μεγάλη ευκαιρία στο 12′ με τον Γκέκα να αστοχεί λίγο έξω από τη μικρή περιοχή, ύστερα από πολύ καλή προσπάθεια του Σαμαρά από αριστερά. Από το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή η πρωτοβουλία των κινήσεων βρίσκεται στους παίκτες του Φερνάντο Σάντος, με τη Βολιβία να λειτουργεί κυρίως με αντεπιθέσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης