Φταίει και του «δολοφόνου» ταύρου η... μάνα!

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016, 09:36
Φταίει και του «δολοφόνου» ταύρου η... μάνα!
Στην τελευταία φάση της ταυρομαχίας, του μαϊμού ντέρμπι ταύρου και ταυρομάχου, το ζώο έχει πια αποδυναμωθεί. Αφρίζει από το «κακό» του, είναι ακόμα ικανό να βγάλει τα άντερα του ταυρομάχου, ο οποίος προκαλεί τον «αντίπαλο» για να τον τελειώσει με το ξίφος του. Με επιδεξιότητα και θεατρικότητα.

Ο ταύρος γνωρίζει ότι, θέλοντας και μη, συμμετέχει σε μια καταδικασμένη αναμέτρηση, όμως η φύση του τον σπρώχνει στην έσχατη έφοδο ενάντια στον φλώρο, τον ταυρομάχο, που σπάνια θα αφήσει να ζήσει το ζώο. Η στιγμή που έχει δεχθεί το τελικό, το τελειωτικό χτύπημα από τον ματαντόρ ο ταύρος είναι συγκλονιστική. Στην αρένα απλώνεται σιωπή. Όσο χρόνο, όσα δευτερόλεπτα χρειάζεται ο ταύρος να λυγίσει τα πόδια, και αργά, πολύ αργά, μα πολύ αργά, αιμόφυρτος να σωριαστεί ένα περήφανο πλάσμα της φύσης μισό τόνο βάρος.

Αρχαία Ρώμη. Ο ηττημένος μονομάχος στο Κολοσσαίο ζητάει να του χαριστεί η ζωή, με το σήκωμα του αριστερού χεριού. Αν τα κτήνη που αποτελούν τους θεατές σηκώσουν τον αντίχειρα φωνάζοντας «Missum», ο αυτοκράτωρ μάλλον θα συμφωνήσει και θα δώσει χάρη στον φουκαρά.

Ναι, ο άνθρωπος, το τέλειον ον, το δίποδο, προκειμένου να διασκεδάζει επινόησε το «απάνθρωπο» θέαμα, με τους gladiators, στους οποίους έδινε πιθανότητες ελπίδας να επιζήσουν. Ο ταυρομάχος μία στις χίλιες να χαρίσει τη ζωή στον ταύρο, τον «νικημένο» ταύρο. Ο όχλος, άλλωστε, φωνάζει ingula, όχι μονάχα αίμα αλλά και θάνατο στο όνομα του show. Το λες ένδειξη, επίδειξη ελέους τη χαριστική βολή στον ταύρο, το coup de grace;

Οι αράδες αυτές, με αφορμή ότι στην Ισπανία βρήκε τον θάνατο στην αρένα έπειτα από 30 χρόνια ένας ταυρομάχος και σύμφωνα με το έθιμο θα δολοφονηθεί τόσο ο ταύρος όσο και η μάνα του «δολοφόνου» ταύρου.

Κάποιοι στην ταυρομαχία βλέπουν αδρή, πανάρχαια ποίηση και ζωντάνεμα των προαιώνιων συγκρούσεων, πρωτογενή πάθη, κάτι τέτοια κουλτουριάρικα.
.......................................................
Ο Μπουρούσης πήγε Παναθηναϊκό και δεν ντράπηκε το μπόι του, διάβασε apodytiriakias.gr


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016, 10:16