Ο ΠΑΟΚ με την Αϊντχόφεν απόψε πάει... σχολείο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2020, 13:19
Ο ΠΑΟΚ με την Αϊντχόφεν απόψε πάει... σχολείο

Όταν βγαίνει στο γήπεδο ολλανδική ομάδα, είσαι σχεδόν σίγουρος πως θα παρακολουθήσεις «ποδόσφαιρο σχολής». Αυτό που έχουν διδαχθεί από πιτσιρικάδες. Κανένα πρόβλημα o ξένος ή οι ξένοι ποδοσφαιριστές στην ενδεκάδα. Προσαρμόζεται αμέσως ο αλλοδαπός ποδοσφαιριστής, διότι ο καθένας ξέρει τι κάνει στο παιχνίδι.

Σχολής ποδόσφαιρο, άλλωστε, αυτό ακριβώς εννοούμε. Δεν υπάρχει απλά ένα συγκεκριμένο πλάνο, αλλά οι παίκτες δρουν και αντιδρούν, σύμφωνα με το συντακτικό και τη γραμματική που έμαθαν στις ακαδημίες.

Αντίπαλος απόψε του ΠΑΟΚ στην Τούμπα η Αϊντχόφεν (φωτό). Πέρα από την όποια αξία της, πέρα από τις όποιες σήμερα δυνατότητες της ολλανδικής ομάδας, είναι μάλλον δεδομένο ότι θα παίξει μπάλα πανεπιστημιακής σχολής, όχι νυχτερινού σχολείου. Κι αυτό θα φανεί ιδιαίτερα στην ανάπτυξή της, κι ακόμα περισσότερο στις αντεπιθέσεις της.

Το ποδόσφαιρο το ορθολογικό, όχι το άρτσι μπούρτσι και λουλάς, το όπως πέσουμε και όπως μπερδευτούν τα μπούτια μας, το βλέπεις και στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Στην Ελλάδα το ταλέντο στην μπάλα δεν λείπει, το παιχνίδι ταιριάζει στον Έλληνα, αλλά απουσιάζει η ταυτότητα από το ντόπιο ποδόσφαιρο. Γιατί; Κυριαρχεί η παρεξηγημένη αντίληψη περί... μαγκιάς. Φαιδρό και γραφικό, αλλά πραγματικό και αληθινό. Κερδίζει η ομάδα διότι ένας παίκτης μάγκας έβαλε μαγκίσιο γκολ. Ένας τερματοφύλακας έκανε μάγκικη απόκρουση σε χτύπημα πέναλτι.

Ποια ανωτερότητα. Ποια οργάνωση παιχνιδιού, τακτική, στρατηγική κι άλλα... ευρωπαϊκά κόλπα. Κερδάει η ομάδα που έχει μαγκιά. Ο Πάμπλο Γκαρσία, που μόλις πρόσφατα ανέλαβε προπονητής στον ΠΑΟΚ, στην πρώτη κιόλας συνάντηση με τους παίκτες τους ξηγήθηκε μόρτικα:

Σας θέλω μάγκες στο γήπεδο.   

Ανοιχτή η πόρτα της πρόκρισης για τον ΠΑΟΚ. Αν, μάλιστα, πάρει απόψε στις 10 την πρώτη νίκη, αφήνει πίσω του την Αϊντχόφεν, θύμα του κορωνοϊού, και βάζει υποψηφιότητα ισχυρή, τουλάχιστον για τη δεύτερη θέση.

.................................................

Πότε θα εμφανιστούν πάλι οι επενδυτές στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, διάβασε apodytiriakias.gr

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2020, 13:57