Οι οικογενειακές υποχρεώσεις έχουν αναγκάσει πάνω από έξι εκατομμύρια γυναίκες, ηλικίας από 25 έως 49 χρόνων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους ή να επιλέξουν θέσεις μερικής απασχόλησης.

Για το 25% από αυτές η αιτία είναι η έλλειψη βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών ή το υψηλό κόστος τους, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη χώρα μας, οι παιδικοί σταθμοί καλύπτουν ποσοστό μόλις 10% των παιδιών ηλικίας έως τριών ετών σε σύγκριση με το  28% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Τα νηπιαγωγεία επαρκούν για την κάλυψη ποσοστού 60% των παιδιών ηλικίας 3 έως 6 ετών, έναντι 85% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Έτσι, η Ελλάδα μαζί με την Ουγγαρία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και την Τσεχία, κατατάσσονται στα κράτη μέλη με τις πλέον περιορισμένες υπηρεσίες για τη φροντίδα των παιδιών προσχολικής ηλικίας,.

Για το λόγο αυτό η Κομισιόν πρότεινε την παράταση της ελάχιστης άδειας μητρότητας από 14 εβδομάδες που είναι σήμερα σε 18 και μάλιστα με καταβολή 100% του μισθού τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης