Γράφει η Καρδάτου Θάλεια, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Πρόσφατες έρευνες φέρνουν συνεχώς στο φως στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα την υγεία του παιδιού της. Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστάται να είναι ισορροπημένη και πλήρης σε θρεπτικά συστατικά χωρίς υπερβολές στην ποσότητα. Η άποψη ότι η έγκυος πρέπει να «τρώει για δύο» θεωρείται πλέον απαρχαιωμένη.

Ενεργειακές ανάγκες της εγκύου

Οι ενεργειακές απαιτήσεις της εγκύου σχετίζονται με την επιθυμητή αύξηση βάρους, η οποία για γυναίκες που ξεκινούν την εγκυμοσύνη από ένα εύρος φυσιολογικού σωματικού βάρους κυμαίνεται από 11,5 – 16 κιλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνιστώμενη αύξηση Βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (σε kg)

Για γυναίκες με ΔΜΣ <19,8 (Χαμηλός) ενδείκνυται 12,5 – 18 Για γυναίκες με ΔΜΣ 19,8 – 26 (Κανονικός) ενδείκνυται 11,5 – 16

Για γυναίκες με ΔΜΣ 26 – 29 (Υψηλός) ενδείκνυται 7 – 11,5

*Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) υπολογίζεται από τη διαίρεση του βάρους με το ύψος στο τετράγωνο.

Επομένως, οι ενεργειακές απαιτήσεις της εγκύου προσδιορίζονται στις 300-400 θερμίδες επιπλέον για τα 2 τελευταία τρίμηνα, θεωρώντας ότι οι έξτρα ανάγκες σε θερμίδες κατά το 1ο τρίμηνο για μια γυναίκα με σωστή θρέψη είναι ελάχιστες. Σύγχρονα επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει ότι για μια γυναίκα με φυσιολογικό σωματικό βάρος που παίρνει 12 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι έξτρα ενεργειακές ανάγκες είναι 90 θερμίδες για το 1ο τρίμηνο, 285 θερμίδες για το 2ο και 465 θερμίδες για το 3ο τρίμηνο. Αξίζει να τονισθεί ότι μιλάμε πάντα για γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν καθηλώθηκαν στο κρεβάτι, αλλά σχεδόν συνέχισαν τη φυσική δραστηριότητα που είχαν και πριν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε τη συνέχεια στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης