Τι μπορεί να δημιουργεί άγχος σε ένα παιδί;

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017, 12:43
Τι μπορεί να δημιουργεί άγχος σε ένα παιδί;
Το άγχος, δυστυχώς, δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των ενηλίκων. Μπορεί κάλλιστα να κατακλύσει και τις παιδικές ψυχές και καμιά φορά να προέρχεται από αιτίες που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς. Για να βοηθήσετε το μικρό σας να αποβάλλει την ένταση, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να μειώσετε την επιρροή των παραγόντων που την προκαλούν.

Αγχωμένοι γονείς

Ακόμα και όταν νομίζετε ότι κρύβετε καλά το άγχος ή την έντασή σας, εκείνα χτυπούν υπόγεια όχι μόνο εσάς αλλά και το μικρό σας. Επομένως το πρώτο βήμα είναι να εντάξετε στην καθημερινότητά σας τεχνικές χαλάρωσης (βαθιές αναπνοές, διαλογισμό, γιόγκα) και το δεύτερο να μην κρύβετε τα συναισθήματά σας από το παιδί σας γιατί πάντα πιάνει στον αέρα ότι κάτι δεν πάει καλά και αυτό έχει αντίκτυπο στην δική του ψυχολογία. Αν είστε κουρασμένοι, αγχωμένοι ή είχατε μια άσχημη ημέρα, εξηγήστε τα συναισθήματά σας στο μικρό σας για να καταλάβει ότι δεν φταίει εκείνο για τη διάθεσή σας.

Πρωινό χάος

Μια χαοτική πρωινή ρουτίνα, όπου τρέχετε διαρκώς για να προλάβετε και φωνάζετε στο παιδί σας να βιαστεί ή ανυπαρξία πρωινής ρουτίνας, μπορεί να εκτοξεύσει το άγχος του παιδιού σας στα ύψη. Φροντίστε να έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ γιατί όσο πιο κουρασμένοι τόσο πιο ανυπόμονοι γίνεστε. Φτιάξτε επίσης ένα πρόγραμμα για το πρωινό, με πέντε περίπου απλά βήματα και κρεμάστε στο δωμάτιο του μικρού σας ώστε να γνωρίζει τι έχει να κάνει. Οι προσταγές τύπου «βιάσου» δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα μιας και θα χρειαστεί να του εξηγήσετε με πιο συγκεκριμένο τρόπο σε πόση ώρα πρέπει να είναι έτοιμο (π.χ. μέχρι το τέλος ενός τραγουδιού που γνωρίζει).

Περισσότερα στο govastileto.gr

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017, 12:43