Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες τόσο πριν από την εγκυμοσύνη όσο και κατά τη διάρκειά της αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν το μωρό τους, σύμφωνα με μια νέα σουηδο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, τουλάχιστον ένας στους δέκα θανάτους βρεφών (ποσοστό 11%) οφείλεται στο γεγονός ότι η έγκυος μητέρα είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη. Τις καλύτερες πιθανότητες για μια φυσιολογική γέννα έχουν οι γυναίκες με φυσιολογικό βάρος πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Στέφαν Γιόχανσον της Μονάδας Κλινικής Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 1,8 εκατ. τοκετούς κατά την περίοδο 1992 – 2010.

Οι γυναίκες κατατάχθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με τον δείκτη σωματικής μάζας τους στην αρχή της εγκυμοσύνης: λιποβαρείς (κάτω του 18,5), φυσιολογικό βάρος (18,5 έως 25), υπέρβαρες (25 έως 30), παχύσαρκες πρώτου βαθμού (30 – 35), παχύσαρκες δευτέρου βαθμού (35 – 40) και παχύσαρκες τρίτου βαθμού (άνω του 40). Ο δείκτης προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα (π.χ. 65 κιλά διά 1,60 μέτρα Χ 1,60 μέτρα=25,4).

Οι συνήθεις αιτίες θνησιμότητας των μωρών είναι γενετικές, ασφυξία, λοιμώξεις, σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου κ.ά. Συνολικά καταγράφηκαν 5.428 θάνατοι στη διάρκεια της μελέτης (ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας 2,9 ανά 1.000). Τα δύο τρίτα των θανάτων συνέβησαν μέσα στις πρώτες 28 ημέρες ζωής του παιδιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι υπάρχει σαφής συσχέτιση ανάμεσα στο βάρος της εγκύου και στον κίνδυνο θανάτου του μωρού της. Έτσι, ενώ για τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος οι θάνατοι των μωρών ήταν 2,4 ανά 1.000 παιδιά, στις πιο παχύσαρκες (τρίτου βαθμού) το ποσοστό θανάτων ήταν περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερο (5,8 θάνατοι ανά 1.000 παιδιά).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης