Στο σπίτι μας τα γλυκά «ταξίδευαν» πολύ πιο γρήγορα από άλλες νοστιμιές, πόσο μάλλον αν ήταν πίτες. Είναι σαν τα αγγλικά που πρωτοξεκινήσαμε και μετά διδαχθήκαμε άλλες ξένες γλώσσες.

Είτε κολοκύθα, για τον σκράπα μαθητή είτε κολοκυθάκι μου, όπως χαϊδευτικά χρησιμοποιούμε, την ίδια γεύση δίνουν στην κολοκυθόπιτα. Σαν αυτή που μας έφερνε η μητέρα μετά το κατσάδιασμα. Γεμάτη χρώματα και αρώματα, σαν το ουράνιο τόξο μετά τη βροχή. Το φύλλο της χρύσιζε σαν φλουρί Κωνσταντινάτο και εμείς είχαμε ολόκληρο θησαυρό μόνο για μας. Κατά δικό μας. Παιδικά χρόνια…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλάμε για την ευρέως γνωστή κολοκυθόπιτα, την star Pitta σε όλα τα μέρη της Ελλάδος. Όμως από εδώ σήμερα θα σας πούμε την συνταγή που θα απογειώσει την γεύση της.

Υλικά-Υλικά

Θα χρειστούμε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

4 κούπες ξύσμα από κολοκύθα

1 ½ κούπα ζάχαρη

½ ρύζι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1 «πρέζα» αλάτι

500 γραμμάρια φύλλο μπακλαβά

*(Αν θέλετε μπορείτε να ανοίξετε δικό σας φύλλο (βλ. ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ). Αλλά αν είστε καλές μαζί μου μπορώ να ξαναγράψω τη συνταγή. Εξάλλου τι είναι για μένα μια «γκουρού της πίτας», ένα απλό copy – paste και για εσάς λίγοοοος κόπος παραπάνω.)

¾ λάδι

Εκτέλεση(Και μπαμ και μπουμ οι κουμπουριές… μέσα στο ταψί)

Παίρνετε μια μεσαίου μεγέθους κολοκύθα. Εκτός από το μποστάνι, μπορείτε να την βρείτε σε μανάβικο, στη λαϊκή, δίπλα στον πάγκο «με τα κολοκυθάκια και το χοντρό μπιζέλι που χορεύει τσιφτετέλι…». Ξύνετε με ένα κουτάλι το περιεχόμενο της κολοκύθας και το ρίχνετε μέσα σε μια γαβάθα. Έπειτα προσθέτετε τη ζάχαρη, το ρύζι και το αλατάκι.

Αναδεύετε το μείγμα καλά, βάλτε λίγο χέρι, δεν πειράζει θα «ζυμωθεί» καλύτερα το μείγμα.

Αλείφουμε το ταψί με το λάδι και απλώνουμε το φυλλο-κάρδι μας, 4 φύλλα μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια. Αδειάζουμε το ξύσμα της κολοκύθας και με μια σπάτουλα το απλώνουμε μέχρι να πάει παντού. Σκεπάζουμε με ένα φύλλο την πίτα και κλείνουμε τις άκρες.

Φουρνίζουμε την πίτα (μακάρι ο φούρνος να ήταν με ξύλα το αποτέλεσμα θα ήταν εκπληκτικό!) στους 200ο C για περίπου 45 λεπτά. Μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα πάνω και κάτω.

Μετά… Βουρρρρ στο ταψί!

*(Για το άνοιγμα φύλλου μόνες σας. Δεν σας ξέχασα:

Υλικά για να ανοίξετε φύλλο

Θα χρειαστούμε:

1 κιλό αλεύρι

1 κουταλιά ξύδι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κούπες νερό.

Εκτέλεση του φύλλου

Σε ένα μπωλ τοποθετούμε το αλεύρι και ρίχνουμε σιγά-σιγά τις δύο κούπες νερό, με τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε να το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει συμπαγές το ζυμάρι, όχι αραιό και να μπορεί να πλάθεται. Αν αραιώσει το μείγμα ρίχνουμε λίγο αλεύρι παραπάνω για να μπορεί να πλάθεται.

Μετά κόβουμε μικρά μπαλάκια (στο μέγεθος μπάλας του μπέιζμπολ). Τα αλευρώνουμε από πάνω και αρχίζουμε με τον πλάστη να τα απλώνουμε μέχρι να γίνουν πολύ λεπτά. Για την κολοκυθόπιτα θα χρειαστούμε 5 ή 8 φύλλα.)

Μικρά μυστικά

–         Η Λέλα λέει ότι αν προσθέσουμε σταφίδες και καρύδια στο μείγμα της κολοκύθας θα είναι «λουκούμι» το αποτέλεσμα.

–         Ακόμη το μυστικό είναι να την καραμελώσετε στο πάνω μέρος, όταν ψηθεί. Πώς; Απλά λιώνετε ζάχαρη σε ένα τηγανάκι και χύνετε το περιεχόμενο σιγά-σιγά κατά τόπους της πίτας.

–         Παγωτό…Οπωσδήποτε!

–         Επίσης, όρεξη να έχετε και μπορείτε να κάνετε κολοκυθόπιτα με 8 φύλλα. Στρώνετε 4 κάτω, ρίχνετε το μεγαλύτερο μέρος του μείγματος, καλύπτετε με φύλλο πάλι μείγμα, φύλλο-μείγμα, φύλλο-μείγμα και το φύλλο «σκέπαστρο».

–         Για να ξεκολλήσετε το ζυμάρι από τα χέρια σας μπορείτε να τα αλευρώσετε.

–         Σιροπάκι; Σοροπιάστε το με νερό, ζάχαρη μισή κούπα και ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού…. Μμμμμμμμ! Απόλαυση διπλή. Κρατήστε και για μας ένα κομματάκι να δοκιμάσουμε…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης