Το μόνο εύκολο είναι να δίνετε λύσεις στο παιδί τις φορές που δυσκολεύεται κάπου. Μην ξεχνάτε όμως ότι σκοπός είναι να μάθει από τα λάθη του και να πιστέψει σταδιακά στις δυνατότητές του, οπότε αποφύγετε τις υπερβολικές παρεμβάσεις:
Μακροπρόθεσμα, αν το παιδί δε μάθει να παλεύει, θα πιστέψει ότι δεν είναι ικανό να διαχειριστεί ακόμα και το πιο απλό ζήτημα της καθημερινότητάς του.
Κάντε σαφές στο μυαλό σας ότι το παιδί πρέπει να πειραματιστεί, ακόμα και χωρίς επιτυχία, να βρει λύσεις. Ο σκοπός δεν είναι να καμωθούν όλα άψογα επειδή απλά έχετε παρέμβει εσείς, αλλά να αποκτήσει το μικρό σας σταδιακά το σωστό μηχανισμό διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων.
Η άγνοια κινδύνου που έχουν τα παιδιά λόγω ηλικίας, ενδέχεται να οδηγήσει σε δημιουργικές λύσεις αν δεν έχουν τη δική σας παρέμβαση. Αφήστε λοιπόν ελεύθερη μια ακόμα μορφή δημιουργικότητας του παιδιού σας και θα βγει σε καλό!
Αν η ανάγκη σας να βοηθήσετε το παιδί είναι τόσο έντονη, προτιμήστε να ακούσετε και κυρίως να κατανοήσετε τις σκέψεις του για το συγκεκριμένο θέμα. Χίλιες φορές να έρθετε πιο κοντά και όχι να το αντιμετωπίσετε σα μαριονέτα.
Περιβάλλετε το παιδί με εμπιστοσύνη για να μειώσει το φόβο του και να πιστέψει κι εκείνο στον εαυτό του. Είπαμε, ακόμα κι αν αποτύχει να βρει τη σωστή λύση, τουλάχιστον έχει στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις.
Δώστε του αμέριστη στήριξη τις φορές που θα το πιάσει απελπισία, θυμίζοντάς του προηγούμενες συγκυρίες που τα πήγε περίφημα.