Άγνωστες φωτογραφίες από την παραμονή Αυστραλών στρατιωτών στη Λήμνο κατά τη διάρκεια του A’ Παγκοσμίου Πολέμου δωρίστηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Πολιτειακή Βιβλιοθήκη Βικτώριας (State Library of Victoria) από τον ιστορικό Jim Claven και ομάδα ομογενών.

Η συμμετοχή Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών (ANZAC) στη μάχη της Καλλίπολης (που έληξε με την ήττα των συμμαχικών δυνάμεων) θεωρείται ιστορικό γεγονός εξαιρετικής σημασίας, καθώς αποτέλεσε έναν από τους παράγοντες διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας στις δύο χώρες του Ειρηνικού​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι φωτογραφίες αυτές ήταν από τη συλλογή της νοσοκόμας Evelyn Hutl, η οποία υπηρέτησε στη Λήμνο. Δεκάδες σπάνιες φωτογραφίες από τη Λήμνο του 1915 συγκαταλέγονται στη συλλογή της που δωρίστηκαν από τους απογόνους της. Επίσης, δωρίστηκαν και φωτογραφίες του στρατιώτη Gil Easton, που υπηρέτησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα είναι 90 ετών. Στην τελετή παράδοσης των φωτογραφιών παρευρέθησαν απόγονοι και του Gil Easton μαζί με τον Jim Claven, τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλη Παπαστεργιάδη και άλλους παράγοντες της ομογένειας.

Η συμμετοχή Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών (ANZAC) στη μάχη της Καλλίπολης (που έληξε με την ήττα των συμμαχικών δυνάμεων) θεωρείται ιστορικό γεγονός εξαιρετικής σημασίας, καθώς αποτέλεσε έναν από τους παράγοντες διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας στις δύο χώρες του Ειρηνικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λήμνος είχε χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο των συμμαχικών δυνάμεων και στο έδαφός της υπήρχαν νοσοκομεία για τους τραυματίες. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης στα δύο συμμαχικά νεκροταφεία του νησιού (Μούδρος, Πορτιανού), με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ζωής της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας.

Με πληροφορίες από neoskosmos.com & limnosfm100.gr

Διαβάστε επίσης:
Ημέρα μνήμης για τους νεκρούς της Καλλίπολης, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Απριλίου 2015, 10:43

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης