Μαθήματα δημοκρατίας παρέδωσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Κοινοβουλίου Τζων Μπέρκοου (John Bercow) στους Έλληνες βουλευτές αφού, μιλώντας για τη χώρα του, μας υπενθύμισε ότι είναι από τις πρώτες που θέσπισαν την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Ο Βρετανός πρόεδρος καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα βουλευτές, όταν όμως στο βήμα ανέβηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής στο χώρο έπεσε «νεκρική» σιγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι κατάλαβαν ότι ο βουλευτής δεν πρόκειται να χαϊδέψει τον Βρετανό, αλλά θα του έριχνε αντιιμπεριαλιστικές κορώνες και θα του θύμιζε τις αποικιοκρατικές «εξορμήσεις» της χώρας του.

Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε…

«Η έννοια της δημοκρατίας είναι ελαστική και έχει πολλές πτυχές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ακόμα και οι πιο βάρβαρες αγγλικές αποικιοκρατικές επεμβάσεις σε μια σειρά χώρες σε όλο τον κόσμο ονομάζονταν δημοκρατία. Το Δεκέμβρη του 1944 η χώρα σας προχώρησε σε βάρβαρη επέμβαση στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε ήταν σύμμαχος» είπε ο Σπύρος Χαλβατζής παγώνοντας το ακροατήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την «εκκωφαντική» σιωπή διέκοψε η επιβλητική φωνή του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου. «Κύριοι, γιατί τέτοια βουβαμάρα; Σε πολλά πράγματα συμφωνώ με αυτά που είπε ο κύριο Χαλβατζής, και ειδικά στο Δεκέμβρη του 1944. Και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τον χειροκροτήσατε» είπε ο Πρόεδρος, κάνοντας τους βουλευτές να σηκωθούν όρθιοι και να χειροκροτήσουν την ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή.

Μέχρι και πρόεδρος του βρετανικού Κοινοβουλίου γέλασε με το περιστατικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης