Π.Κ.

Το παρασκήνιο ενός αλαλούμ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα εικοσιτετράωρο πριν την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο, η οποία θα διεξαχθεί σε κλίμα έντασης και καχυποψίας στη σκιά της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για τις ΑΟΖ, η ελληνική διπλωματία κατέστη στόχος ευτράπελων σχολίων και όχι άδικα. Το απομεσήμερο της Τρίτης το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων παραπέμποντας σε επίσημη πηγή του Υπουργείου Άμυνας, πληροφορούσε την κοινωνία αλλά και την πολιτική ελίτ πώς η Αθήνα «παγώνει τις συζητήσεις με την Άγκυρα για τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) . Νωρίς το απόγευμα με επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου διαψεύδεται η προηγούμενη είδηση. Επισημαίνεται μάλιστα στην ανακοίνωση πώς οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν κανονικά.

Τι ακριβώς συνέβη και τι προκάλεσε το απροσδόκητο αλαλούμ; Ή μάλλον, ήταν τελικά απροσδόκητο ή ήταν αναμενόμενο το εκδηλωθέν αλαλούμ;

Ήδη επί κυβέρνησης Τσίπρα στο Πεντάγωνο είχε εκδηλωθεί η σκληροπυρηνική πτέρυγα των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία δεν επιθυμούσε με τίποτε την έναρξη διαδικασίας με αντικείμενο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Πρόκειται για την πτέρυγα του στρατεύματος που εμφορείται από έντονες «πατριωτικές» τάσεις αλλά ακροδεξιού προσανατολισμού. Είναι οι ανώτεροι αξιωματικοί, οι οποίοι θεωρούν πώς είναι πανέτοιμοι να επιφέρουν σκληρό κτύπημα στους Τούρκους και να τους πάρουν αμπάριζα στο Αιγαίο. Προκειμένου να παρακαμφθούν αυτές οι αντιδράσεις, προ καιρού ο ΣΥΡΙΖΑ επιστράτευσε τους διπλωμάτες του ΥΠΕΞ οι οποίοι με σκοπό την εκτόνωση των εντάσεων ανέλαβαν να παρακάθονται στις συναντήσεις με τους Τούρκους αν και το αντικείμενο των συζητήσεων ήταν αμιγώς στρατιωτικού περιεχομένου. Η κυβέρνηση άλλαξε αλλά οι «πτέρυγες» στο στράτευμα παρέμειναν. Εύλογο λοιπόν το ερώτημα. Ποιος ή ποιοι και γιατί διέρρευσαν το μεσημέρι της Τρίτης πώς η Αθήνα παγώνει τις επαφές για τα ΜΟΕ; Και ποιοι ήταν αυτοί που αντέδρασαν στο Μαξίμου και παρενέβησαν αμέσως;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παιδία παίζει!

Όλα δείχνουν πώς ενδεχομένως η σκληροπυρηνική πτέρυγα των αξιωματικών να επιχείρησε να αναλάβει τον έλεγχο στο Υπουργείο Άμυνας. Δεν είναι τυχαίο πώς όλα τα παραπάνω συνέβησαν λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εμπρηστική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Μία παρέμβαση που εκνεύρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά καταχειροκροτήθηκε από τους συνέδρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε το zougla.gr μόλις δημοσιεύθηκε η είδηση από το ΑΠΕ περί «παγώματος» των ΜΟΕ κινητοποιήθηκαν οι έμπειροι αναλυτές και διπλωμάτες με μακρά θητεία σε ινστιτούτα στρατηγικών μελετών, που στελεχώνουν το team παρά τω πρωθυπουργώ διαδραματίζοντας ρόλο Συμβούλου Ασφαλείας. 

Αυτά τα άτομα σε συνεργασία με την διπλωμάτη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου η οποία ήδη ετοιμάζει τις βαλίτσες της για την Ουάσινγκτον ενεργοποιήθηκαν και προφανώς ειδοποίησαν τον πρωθυπουργό στο Λονδίνο. Ήταν προφανές και αυτονόητο πώς το όποιο πάγωμα συζητήσεων με την Τουρκία δεν θα μπορούσε να συμβεί την προηγούμενη της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν. Θα ήταν άκαιρο και ανόητο συνάμα. Όχι πώς θα άλλαζε τίποτε επί της ουσίας.

Οι σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας σε διπλωματικό επίπεδο είναι «κλινικά νεκρές» ήδη από τον προηγούμενο χειμώνα του 2018. Ο Τσίπρας και ο Ερντογάν διατήρησαν κάποιες επαφές σε προσωπικό επίπεδο τις οποίες κληρονόμησε ο Μητσοτάκης χωρίς ωστόσο την ενεργοποίηση των εκατέρωθεν μηχανισμών. Στην πράξη ουδεμία πρόοδος σημειώθηκε σε διπλωματικό επίπεδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η υπόθεση των ΜΟΕ ακολούθησε και αυτή την πεπατημένη. Υπήρχαν ιδέες και σκέψεις οι οποίες ουδέποτε συζητήθηκαν στα σοβαρά ή μπήκαν σε κάποιο χαρτί με την προοπτική της εφαρμογής τους. Μένει να καταδειχτεί αν όντως στο Πεντάγωνο κάποιοι σκληροπυρηνικοί υπερπατριώτες στρατιωτικοί επιχειρούν να αλλάξουν συσχετισμούς. Ορισμένοι στο Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και στο Άμυνας αναπολούν ήδη τις ημέρες Αποστολάκη. Τουλάχιστον υπήρχε κάποιος μπούσουλας. Λένε χαμηλόφωνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης