Κάθε χρόνο, λες από υποχρέωση, οι ίδιοι «δεκάρικοι», τα ίδια τετριμμένα λόγια τα μεγάλα, οι ίδιοι αφορισμοί, η ίδια αφέλεια.

Δεν ξορκίζεται το κακό.

Ο φασισμός δεν είναι μεταφυσική. Είναι βία, αίμα, πόνος, βασανιστήριο, είναι καταρράκωση κάθε αξίας, τιμής, αξιοπρέπειας. Είναι η επαφή του ανθρώπου με τη βαρβαρότητα. Είναι η ίδια η βαρβαρότητα. Αντί για περισσότερα λόγια, το zougla.gr αυτήν την ημέρα της 21ης Απριλίου προτείνει μία ανάγνωση. Ένα βιβλίο-σύμβολο που τότε, εκείνα τα χρόνια, εμφανίστηκε σαν φάρος.

Τα ονόματα που περιλαμβάνονται σε αυτήν την έκδοση ήταν ό,τι πολυτιμότερο διέθετε η κοινωνία εκείνους τους καιρούς. Άνθρωποι μοναδικοί, διαχρονικοί, αξέχαστοι.

Προτείνουμε, λοιπόν, σε κάθε νεότερο ή παλαιότερο που νιώθει την ανάγκη να θυμηθεί κι ας πονέσει τα «Δεκαοχτώ κείμενα» από τις εκδόσεις «Κέδρος». Πιστέψτε μας, είναι ένας τρόπος να μην ακυρωθεί μέσω φλύαρης συνθηματολογίας η καταδίκη του «Κακού», που είναι πάντα παρόν, διαρκής απειλή για μια χούφτα ελευθερίας, που τόσος πόνος χρειάστηκε για την κατάκτησή της και άλλος τόσος για τη διατήρησή της.