Λάμπρος Παναγιώτου

Με την τσάντα στον ώμο και με γνωστό του στιλ ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης έφτασε στην πόρτα του κτηρίου στην Αλκμήνης 5 στα Κάτω Πετράλωνα. Στην είσοδο του ηλιόλουστου οικοδομήματος υπήρχε μία αφίσα με το ποτάμι που είχε ροή προς τα πάνω. Αργά και με σιγουριά ο Σταύρος Θεοδωράκης περπάτησε στον πρώτο όροφο πηγαίνοντας να χαιρετίσει τους στενούς του συνεργάτες. Η ώρα ήταν 12:34 αλλά κόσμος ακόμη δεν είχε εμφανιστεί. Ο ίδιος άλλωστε έδειχνε να μην ανησυχεί, αφήνοντας όλο το χρόνο σε κάμεραμαν και φωτορεπόρτερ να κάνουν τα πρώτα πλάνα.

Ο συγγραφέας και ιστορικός Νίκος Δήμου ήταν από τους πρώτους που έφτασε στον Πολυχώρο και βλέποντάς τον ο Σταύρος Θεοδωράκης πήγε να τον χαιρετίσει. «Ο κύριος Δήμου είναι από τους παλαιότερους μπλόγκερ και θα τον έχουμε κοντά μας» έσπευσε να διευκρινίσει ο γνωστός δημοσιογράφος.

Ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός και ο σκηνοθέτης Απόστολος Δοξιάδης μπήκαν στην αίθουσα. Ο πρώτος θα είναι στο στενό πυρήνα των συνεργατών του Σταύρου Θεοδωράκη, ενώ ο δεύτερος κάθισε λιγάκι πιο μακριά από τους… πρωταγωνιστές. Εκεί και ο τέως αντιναύαρχος, γνωστός από την ιστορία Οτσαλάν, Αντώνης Ναξάκης.

Η αίθουσα άρχισε σιγά-σιγά να γεμίζει από δημοσιογράφους, ωραίες παρουσίες και συνεργάτες φίλους του νέου κόμματος.

«Η αρχική σκέψη ήταν να το ονομάσουμε “ΚΥΜΑ” αλλά τελικά επικράτησε το “ΠΟΤΑΜΙ”. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η ανταπόκριση των πιτσιρικάδων στο νέο μας εγχείρημα. Να φανταστείς ένας συνάδελφος και πατέρας ενός παιδιού μού είπε πως αναθεώρησε την σκληρή του κριτική όταν άκουσε την κόρη του και μια φίλη της να μιλάνε με ένθερμα λόγια για το “ΠΟΤΑΜΙ”» είπε χαμογελώντας ο Σταύρος Θεοδωράκης, περιγράφοντας την… ανατροπή που έρχεται.

Μετά από λίγο έβαλε τοn σάκο του ξανά στον ώμο και μπήκε στην αίθουσα της συγκέντρωσης, όπου όλα ήταν έτοιμα για την πρώτη του ομιλία. Τον άνοιξε, έβγαλε τις σημειώσεις του και τον τοποθέτησε με ευλάβεια κάτω από το τραπέζι, άφησε και πάλι τους συναδέλφους για τα πλάνα και ξεκίνησε. Σαν σε ρεπορτάζ…

«Γεια σας και καλώς ήλθατε. Αυτά που κατηγορώ στους πολιτικούς δεν προτίθεμαι να τα κάνω εγώ γι’αυτό ξεκινάμε με ερωτήσεις για τις επόμενες δύο ώρες» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, δίνοντας αμέσως τοn λόγο στους συναδέλφους.

Για δύο ώρες προσπαθούσε να εξηγήσει προς τα πού σκοπεύουν να ταξιδέψουν με το ποταμόπλοιό τους. Στα άδυτα της ελληνικής οικονομίας, στο δικαίωμα των νέων να εκλέγονται στα 18, στις Εθνικές Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια, στην απλή αναλογική, στο τέλος της κομματοκρατίας, στην ανεργία των νέων, αλλά και σε μια καλύτερη Ευρώπη.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εμμέσως πλην σαφώς άφησε αιχμές και για το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως αυτός θα είναι ο αρχηγός στο «ΠΟΤΑΜΙ» μέχρι το επόμενο συνέδριο που θα έχει αμφισβητηθεί από τις συνιστώσες. Παράλληλα με την ευκαιρία της πρότασης για εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια είπε πως τα ψέματα θα πρέπει να τελειώνουν με αυτή την ιστορία. Αν θα γίνουν εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια θα χτυπηθεί και το πολιτικό χρήμα. «Άλλο οι Εθνικές Εκλογές, άλλο οι Ευρωεκλογές κι άλλο οι μαθητικές εκλογές για το δεκαπενταμελές» σχολίασε ο γνωστός δημοσιογράφος.

«Σας κουράζει που πάω πέρα δώθε;» ρώτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης μία συνάδελφο που είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά. «Όχι ,ως οικονομολόγος, συμφωνώ μαζί σας» απάντησε εκείνη και εκείνος με χιούμορ πρόσθεσε: «Νόμισα ότι είχα κάνει κάποιο λάθος».

Όσον αφορά στα όρια του «Ποταμού», ο Σταύρος Θεοδωράκης προσπάθησε να απαντήσει μέσω ενός τραγουδιού. «Τα όρια είναι ο ουρανός…» είπε χαμογελώντας διευκρινίζοντας όμως ότι τα όρια θα τα βάλει ο λαός στις Ευρωεκλογές. Μόνον ο λαός θα του πει αν πρέπει να συνεχίσει ή όχι.
«Κι αν όχι θα γυρίσουμε στις δουλειές μας, εγώ με περισσότερη απογοήτευση από ό,τι οι άλλοι. Η επιτυχία θα είναι όλων μας και η αποτυχία δική μου» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης ως ηγέτης της ομάδας.

«Μπροστάρης θα είμαι, διάλειμμα κάνω;» ήταν η απάντησή του σε ερώτηση χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα ηγηθεί και του ευρωψηφοδελτίου.

Διαβάστε επίσης Ποια πρόσωπα παίρνει το «Ποτάμι»;, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014, 13:44