Γιώργος Στογιάννος

«Στο ίδιο έργο θεατές» βρέθηκαν οι Έλληνες φίλαθλοι το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης (15/2) όταν πριν την έναρξη του αγώνα βόλεϊ μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού για το Challenge Cup ανδρών, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ οπαδών της γηπεδούχου ομάδας με την Αστυνομία, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό οχτώ ανθρώπων και την αναβολή του αγώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τυχαίο γεγονός» θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, ο οποίος δεν παρακολουθεί τα όσα διαδραματίζονται στους αθλητικούς χώρους, αλλά με όσα συμβαίνουν τελευταία δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ειδικά το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα περιστατικά επεισοδίων μεταξύ οπαδών με την Αστυνομία και δεν μπορεί να είναι «τυχαίο» ένα γεγονός που επαναλαμβάνεται με μεγάλη συχνότητα τους τελευταίους μήνες…

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τέτοιου είδους γεγονότα έχουν συμβεί και κατά το παρελθόν, ωστόσο παρατηρείται ραγδαία αύξηση τους τελευταίους μήνες.

Στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, μια ώρα περίπου πριν το πρώτο σερβίς της αναμέτρησης της Τετάρτης, επικράτησε ένταση στο γήπεδο -σύμφωνα με όσα διαρρέονται- όταν κάποιοι οπαδοί των γηπεδούχων προσπάθησαν να εισέλθουν στο κλειστό χωρίς εισιτήριο. Η Αστυνομία προκειμένου να «επιβάλλει την τάξη» προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα στο κλειστό του Αγίου Θωμά να γίνει αποπνικτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε βίντεο – ντοκουμέντο, το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, φαίνονται οι στιγμές της έντασης και η ρίψη δακρυγόνου από την Αστυνομία εντός του κλειστού του Αγίου Θωμά.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας, μεταξύ άλλων, αναφέρει:  «Περί την 18.15 ώρα και ενώ είχαν εισέλθει εντός του γηπέδου περί τα 500 άτομα, φίλαθλοι που βρίσκονταν εξωτερικά των θυρών 3 και 6 του γηπέδου, πραγματοποίησαν, από κοινού με αυτούς που βρίσκονταν εντός του γηπέδου, ταυτόχρονες επιθέσεις προς τις στατικές αστυνομικές δυνάμεις ρίχνοντας πέτρες, μπουκάλια και βαρελότα.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω επιθέσεων υπήρξε ο τραυματισμός 4 αστυνομικών και συγκεκριμένα, δύο με χτυπήματα στο κεφάλι από πέτρα, ένας στον ώμο από πέτρα και ένας με χτυπήματα στο πρόσωπο και εξάρθρωση ώμου. Επίσης προκάλεσαν φθορές σε κοινόχρηστους χώρους του γηπέδου.

Από τις δυνάμεις αποκατάστασης τάξης, που λάμβαναν μέτρα στο γήπεδο, πραγματοποιήθηκε εξωτερικά του γηπέδου η χρήση των αναγκαίων μέσων, αποσκοπώντας στον απεγκλωβισμό των στατικών δυνάμεων και στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και την αποτροπή νέων επιθέσεων».

Τη στιγμή της έντασης μέσα στο κλειστό υπήρχαν μικρά παιδιά, «Άτομα με Ειδικές Ανάγκες», αλλά και κόσμος γενικότερα που ανήκει στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες. Ακόμα και αν δεχθούμε ότι τα γεγονότα έγιναν ακριβώς όπως τα περιγράφει η αστυνομία στην ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Πέμπτης (16/2), ένα ερώτημα ήταν στο στόμα όλων όσοι βρίσκονταν στο σημείο εκείνη τη στιγμή: «Γιατί να πέσει δακρυγόνο στον κλειστό χώρο;». Αυτό το ερώτημα δεν το απάντησε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στην ανακοίνωση, αρκέστηκε στην απλή περιγραφή του σκηνικού έντασης. Δεν ανέφερε ποτέ ποια ήταν η χρησιμότητα της ρίψης δακρυγόνου σε κλειστό χώρο, αλλά και φυσικά ποιος ήταν αυτός που έδωσε την εντολή να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία όλων των παρευρισκόμενων στο γήπεδο εκείνη τη στιγμή προκειμένου να κατασταλεί το «εξαγριωμένο πλήθος». Και, εν τέλει, πώς επιτυγχάνεται η «αποκλιμάκωση της έντασης»;

Όπως επισημαίνουμε παραπάνω, το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, αλλά έρχεται να προστεθεί σε μια λίστα επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στους αθλητικούς χώρους και πρωταγωνιστές είναι μια μερίδα οπαδών και η Αστυνομία.

Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, περίπου 50 οπαδοί επιτέθηκαν με πέτρες και αντικείμενα κατά διμοιρίας κοντά στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση χημικών προκειμένου να απομακρύνουν τους οπαδούς.

Όσοι βρέθηκαν στην περιοχή, κάνουν λόγο για εκτεταμένη χρήση χημικών. Ενδεικτικό της αποπνικτικής κατάστασης που επικρατούσε, είναι το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή υπήρχε κόσμος που δεν μπορούσε να αναπνεύσει. 

Πριν από ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια στήνεται ένα πανηγυρικό κλίμα. Σε κάθε σημείο γύρω από το γήπεδο υπάρχει κόσμος που φωνάζει συνθήματα. Με το που έγινε αντιληπτό το γεγονός ότι έχουν πέσει χημικά στο άλσος σε τέτοια έκταση, η ένταση μεταφέρθηκε και στην άλλη μεριά της υπογειοποίησης. Κόσμος που δεν είχε καμία σχέση με τα επεισόδια απηύδησε με αυτή την κατάσταση και αποδοκίμασε τις αστυνομικές δυνάμεις. Εδώ έγκειται η εξής απορία. Σε τι ωφέλησε η ρίψη δακρυγόνων για την καταστολή 50 ατόμων σε μια περιοχή που συγκεντρώνεται χιλιάδες κόσμος;

 

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 μετά το τέλος του αγώνα Ατρόμητος – Άρης, επικράτησε ένταση εντός, αλλά και εκτός γηπέδου. Συγκεκριμένα, υπήρξε ένταση μεταξύ των οπαδών των δύο συλλόγων κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου της εν λόγω αναμέτρησης.

Μετά τη λήξη του αγώνα, σύμφωνα με καταγγελίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media, αστυνομικοί φέρονται να περιόρισαν και να επιτέθηκαν σε μερίδα οπαδών των «κιτρίνων», σε στενά πέριξ του γηπέδου του Ατρόμητου. 

Στο βίντεο φαίνεται καθαρά τι ακριβώς συνέβη. Υπάρχει μια λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ αστυνομικών και οπαδών. Η διμοιρία κυκλώνει τους οπαδούς και ξεκινάει να τους χτυπά. Ας κάνουμε την εξής υπόθεση εργασίας, έστω ότι οι οπαδοί του Άρη συμμετείχαν στα επεισόδια μέσα στο γήπεδο νωρίτερα, σε τι ωφελεί το ξύλο που έπεσε στα στενά του Περιστερίου; 

Για τα επεισόδια εκτός γηπέδου, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας είχε ανακοινωθεί τότε πως «διατάχθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης για περιστατικό, το οποίο αναπαράγεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες του διαδικτύου, στο πλαίσιο λήψης μέτρων τάξης σε χθεσινό (Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2022) ποδοσφαιρικό αγώνα στο Περιστέρι Αττικής».

Συμπληρώνεται μάλιστα πως «εμπλεκόμενος αστυνομικός μετακινήθηκε από την Υπηρεσία του».

Με την αλλαγή του χρόνου, στις 3 Ιανουαρίου, ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε στη Λιβαδειά για την εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Λεβαδειακό. Μαζί του ταξίδεψαν και αρκετές χιλιάδες φίλοι του. 

Είκοσι λεπτά πριν την έναρξη της αναμέτρησης Λεβαδειακός – Παναθηναϊκός υπήρξε ένταση έξω από το γήπεδο και χρήση δακρυγόνων με την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική.

Σχεδόν 200 μέτρα μακριά από το γήπεδο της Βοιωτίας υπήρξε μια μικρή εστία έντασης ανάμεσα στον κόσμο που ήταν εκτός του γηπέδου και τις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να γίνει χρήση δακρυγόνων.

Η κατάσταση εκτονώθηκε προσωρινά. Με τη λήξη του ημιχρόνου υπήρξε νέα ρίψη δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις, αυτή τη φορά μέσα στην κερκίδα που βρίσκονταν οι φίλαθλοι του τριφυλλιού με αποτέλεσμα κόσμος των πράσινων να μπει μέσα στο γήπεδο ώστε να μείνει μακριά από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί.

Μάλιστα, υπήρξαν και δύο οπαδοί που λιποθύμησαν. Οι δύο φίλαθλοι έπεσαν μέσα στο χορτάρι και έδειχναν να μην έχουν τις αισθήσεις τους.

Για την ένταση και πάλι το αρχηγείο της αστυνομίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ενημέρωσε ότι έγινε «χρήση των αναγκαίων, ενδεδειγμένων μέσων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Στο ημίχρονο του αγώνα, ομάδα περίπου -50- ατόμων, επιτέθηκε απρόκλητα και με σφοδρότητα σε αστυνομικές δυνάμεις, εκτός του γηπέδου, βάζοντας φωτιά σε κάδο απορριμμάτων και σπρώχνοντας αυτόν προς τους αστυνομικούς, ενώ παράλληλα έριπταν πέτρες και έκαναν χρήση φωτοβολίδων ευθείας βολής προς αυτούς.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις, μετά από συντονισμένες ενέργειες, έγινε εκ νέου χρήση των αναγκαίων, ενδεδειγμένων μέσων, εκτός του γηπέδου, με σκοπό την απώθηση των ατόμων και την αποφυγή περαιτέρω επεισοδίων».

Μερικές ημέρες αργότερα, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, επεισόδια έλαβαν χώρα στους δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας πριν την έναρξη του αγώνα της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό.

Το σκηνικό που στήθηκε και πάλι στο σημείο της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν ακριβώς το ίδιο με το προηγούμενο του αγώνα της 30ης Οκτωβρίου. Αρκετός κόσμος στην περιοχή, τα μαγαζιά γεμάτα και το κλίμα πανηγυρικό. Μια μικρή μερίδα οπαδών επιτέθηκαν και πάλι στις αστυνομικές δυνάμεις, η οποία απάντησε με ρίψη χημικών.

Τη στιγμή που έπεσαν τα χημικά, η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική στην περιοχή, πολλά μαγαζιά άδειασαν και οι φίλαθλοι κατευθύνθηκαν προς τη Δεκελείας (όλοι αιφνιδιάστηκαν διότι η ρίψη δακρυγόνων ήταν μαζική) και η ένταση μεταφέρθηκε στους γύρω δρόμους και πάλι από κόσμο που δεν είχε καμία σχέση με τα επεισόδια, που ξεκίνησαν σε συγκεκριμένο σημείο μέσα στο Άλσος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αστυνομία όχι μόνο δεν επιχείρησε να καταστείλει το πλήθος, αλλά ενώ τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει από τις αστυνομικές δυνάμεις εκσφενδονίζονταν πέτρες με στόχο τον συγκεντρωμένο κόσμο, μέσα στο οποίο υπήρχαν και παιδιά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη συγκεκριμένη αναμέτρηση έχασαν την ζωή τους δύο οπαδοί της ΑΕΚ από ανακοπή καρδιάς.

Όλα αυτά τα περιστατικά βίας ήταν η κακιά στιγμή; Ήταν τυχαία γεγονότα; Ο θυμόσοφος λαός συνηθίζει να λέει για αυτές τις περιπτώσεις ότι «σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση». Το θέμα όμως είναι: η νέα ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσει το ζήτημα; Την ηγεσία του υπουργείου την εκφράζουν εικόνες που δείχνουν ένστολους να συμπεριφέρονται ως κοινοί «χούλιγκαν»; 

Και επιλέγουμε να δείξουμε μόνο περιστατικά που σχετίζονται με αθλητικά γεγονότα, γιατί αν προσθέταμε και σκηνικά έντασης στο δρόμο, η λίστα θα μεγάλωνε αρκετά…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης