Μια νέα οικο-πόλη χτίζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία θα ονομαστεί Masdar City και θα αποτελεί την μοναδική πόλη παγκοσμίως που θα βασίζεται σε καθαρές τεχνολογίες και αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς να περιλαμβάνει ουρανοξύστες, αυτοκίνητα και απόβλητα!

Η πόλη του Masdar θα καταλάβει 6 km2 στην περιφέρεια του Abu Dhabi, σε μια ερημική περιοχή όπου παρόλα αυτά θα συντηρεί πληθυσμό 50 χιλιάδων ανθρώπων χρησιμοποιώντας τον ήλιο της ερήμου ως βασική πηγή ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ηλιακό πάρκο που θα τροφοδοτεί την πόλη έχει ήδη χτιστεί και είναι το μεγαλύτερο της Μέσης Ανατολής. Η πόλη θα φιλοξενεί επίσης πανεπιστημιακό ίδρυμα και πάνω από χίλιες επιχειρήσεις. Η διατήρηση χαμηλού ύψους και γενικότερα μικρής κλίμακας είναι σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία του σχεδιασμού γι αυτό και η πόλη θα είναι περιτειχισμένη.

Η διάταξη των στενών δρόμων και των κτιρίων θα είναι τέτοια ώστε τα κτίρια να σκιάζουν το ένα το άλλο, χρησιμοποιώντας και οριζόντια στοιχεία έτσι ώστε να αποκλείουν τον ήλιο αλλά να επιτρέπουν τον αέρα. Οι δρόμοι θα είναι ως επί το πλείστον πεζόδρομοι μιας και τα συμβατικά αυτοκίνητα θα απαγορεύονται στην πόλη, με στόχο την καλύτερη ποιότητα αέρα.

Οι μετακινήσεις θα γίνονται με ένα πρότυπο σύστημα ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία τροφοδοτούνται από τον ήλιο και προορίζονται για ατομική σχεδόν χρήση. Πλήθος άλλων πρωτοποριακών ιδεών θα δοκιμαστούν στην πόλη, ανάμεσα σ αυτές μία διάταξη καθρεπτών για συλλογή ηλιακής ενέργειας, νέες μέθοδοι σκίασης και ένα σύστημα αιολικής ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πόλη θα έχει μηδενικές εκπομπές CO2, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλεκτρισμό για τη λειτουργία εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, κάποια κλιματιστικά και συσκευές. Τον σχεδιασμό της πόλης έχει αναλάβει η βρετανική εταιρεία Foster & Partners και τη χρηματοδότηση ο ηγέτης του Abu Dhabi Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Σύμφωνα με υπολογισμούς θα κοστίσει περίπου €10-20 δις. και αναμένεται να τελειώσει σε 5 -10 χρόνια.

Πηγή:4green

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης