Κι άλλο S.O.S για τον πλανήτη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009, 11:00
Κι άλλο S.O.S για τον πλανήτη
Ο πλανήτης μας αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις οικολογικές επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και χρειάζεται 18 μήνες για να αναπαράγει τους πόρους που καταναλώνουμε σε ένα χρόνο, σύμφωνα με μελέτη αμερικανικής ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε από περίπου 100 χώρες το Global Footprint Network, δείχνουν ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν τους πόρους και παράγουν διοξείδιο του άνθρακα με ένα ρυθμό 44% ταχύτερο από αυτόν που η Γη μπορεί να ανανεώσει και να απορροφήσει.

Η μελέτη, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, αποκαλύπτει επίσης μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις χώρες σε ό,τι αφορά στην οικολογική συμπεριφορά των ανθρώπων.

Για παράδειγμα, αν όλοι οι κάτοικοι της Γης ζούσαν, όπως ο μέσος Αμερικανός, θα χρειάζονταν πέντε πλανήτες για να αναπαραχθούν οι πηγές ενέργειας και τροφίμων που καταναλώθηκαν και για να απορροφηθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Σε περίπτωση που ζούσαν, όπως ο μέσος Ευρωπαίος, θα ήταν αναγκαίοι δυόμισι πλανήτες, υπολόγισαν οι εισηγητές της μελέτης.

«Οι απειλές, τις οποίες αντιμετωπίζουμε σήμερα, οι κλιματικές αλλαγές αλλά και η αποψίλωση των δασών, ο περιορισμός της αλιείας και η υπερκατανάλωση πόσιμου νερού, είναι ενδείξεις μιας ιδιαίτερα ανησυχητικής τάσης», επισημαίνεται στη μελέτη.

Το Global Footprint Network -με βάση το Οκλαντ της Καλιφόρνιας- υπολογίζει από το 2003 «το οικολογικό αποτύπωμα» σε περισσότερες από 100 χώρες. Ο δείκτης αυτός αναφέρεται στην έκταση παραγωγικής γης, πόσιμου νερού και θάλασσας που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε ενέργεια και νερό, συνυπολογίζοντας τις εκπομπές ρύπων και την έκταση που χρειάζεται για την απόθεση των απορριμμάτων.

Τα στοιχεία αυτά, που προέρχονται από πολλές πηγές, κυρίως τον ΟΗΕ και τις στατιστικές μελέτες κυβερνήσεων, δείχνουν ότι ανάμεσα στο 2005 και το 2006 οι επιπτώσεις από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στο περιβάλλον έχουν αυξηθεί κατά 2%, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Εδώ και 10 χρόνια, οι επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη φύση έχουν αυξηθεί κατά 22%, ενώ η ποσότητα των πηγών που η φύση μπορεί να παράγει παραμένει η ίδια ή ακόμα και μειώνεται, τονίζει το Global Footprint Network.

Αν και τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, υπάρχουν τρόποι για να διορθωθεί η κατάσταση, εκτιμά ο Μάτις Βακερνάγκελ, πρόεδρος του Global Footprint Network.

«Οι τάσεις αυτές δείχνουν πως είναι προς το συμφέρον κάθε χώρας να κινητοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση και χωρίς να περιμένει τι θα συμβεί στην παγκόσμια σκηνή», επισημαίνει η οργάνωση αναφερόμενη στη σύνοδο της Κοπεγχάγης τον επόμενο μήνα. Είναι ωστόσο, τελείως απίθανο να υπάρξει συμφωνία που θα υποχρεώνει τις χώρες να μειώσουν τις εμπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009, 12:11