Έχει μέγεθος όσο μια μπάλα του μπέηζμπολ και ηλικία 2 δισεκατομμυρίων ετών και προέρχεται από τον Άρη. Πρόκειται για έναν μετεωρίτη που εδώ και ένα χρόνο εξετάζεται στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου στο Νέο Μεξικό και έφτασε εκεί μετά από δωρεά ενός Αμερικανού, ο οποίος τον αγόρασε από έναν έμπορο μετεωριτών στο Μαρόκο.

Ο μετεωρίτης είναι στο χρώμα του άνθρακα και εκτός του γεγονότος ότι είναι μεγαλύτερος ηλικιακά από τους περισσότερους μετεωρίτες από τον κόκκινο πλανήτη, περιέχει περισσότερο νερό και είναι εξαιρετικά όμοιος με τους ηφαιστειακούς βράχους που εξέτασαν στην επιφάνεια του Άρη τα οχήματα της NASA “Spirit” και “Opportunity”, τα οποία εντόπισαν μέταλλα με περιεκτικότητα νερού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Εδώ έχουμε ένα κομμάτι από τον Άρη που μπορώ να κρατήσω στα χέρια μου. Αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό”, δήλωσε ο Καρλ Άγκι, διευθυντής του Ινστιτούτου Μετωριτών του Πανεπιστημίου στο Νέο Μεξικό, το οποίο εκπόνησε τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο περιοδικό Science. Η πλειονότητα των διαστημικών βράχων που πέφτουν στη Γη ως μετεωρίτες προέρχονται από αστεροειδείς αλλά ορισμένοι ενδέχεται να προέρχονται από τη Σελήνη και τον Άρη.

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης