Ένας νεοσσός νανόμπουφος (Αsio otus) έφθασε στις 27 Μαρτίου στον Σταθμό Α’ Βοηθειών του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, ΑΝΙΜΑ, στην Αθήνα. Το πουλί εντόπισαν υπάλληλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και φρόντισαν να μεταφερθεί στην ΑΝΙΜΑ, για να σωθεί.

Λίγες μέρες μετά, από την ίδια ακριβώς περιοχή, κατέφθασε ένας ενήλικος θηλυκός νανόμπουφος με μια μικρή θλάση στη φτερούγα. Ο θηλυκός νανόμπουφος ήταν μαδημένος κάτω από το στήθος. Αυτό σημαίνει συνήθως ότι το πουλί είχε φωλιάσει, για να κλωσήσει, μέχρι να επωαστούν τα αυγά του. Δοκιμαστικά οι άνθρωποι της ΑΝΙΜΑ τον τοποθέτησαν με τον νεοσσό, ο οποίος αμέσως έτρεξε κοντά στο θηλυκό, βγάζοντας ενθουσιασμένος κραυγούλες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χωρίς να είμαστε απόλυτα σίγουροι, υποθέτουμε ότι ίσως να πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας» λένε. Ταυτοχρόνως, από άλλη περιοχή του Νομού Ηρακλείου έφτασε στην ΑΝΙΜΑ κι ένας ακόμη νεοσσός, που εντάχθηκε με τη σειρά του στην ομάδα, και, σε συνεννόηση με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύντομα θα μπουν όλοι μαζί σε διαδικασία σταδιακής επανένταξης.
Επί τη ευκαιρία αυτή επαναλαμβάνουμε το τι θα πρέπει να κάνετε, εάν εντοπίσετε νεοσσούς μακριά από τη φωλιά τους.

Από τον Απρίλη μέχρι και τον Ιούλιο, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε μπροστά σ’ έναν νεοσσό. Συνήθως πρόκειται για πουλάκια που έχουν πέσει από τη φωλιά ή που έχασαν τους γονείς τους και χρειάζονται προστασία και τροφή. Εάν, όμως, πρόκειται για νεοσσούς κουκουβάγιας ή άλλου νυκτόβιου, προσοχή: οι γονείς μπορεί να είναι κάπου κοντά και να εμφανιστούν το σούρουπο!

Δεν τους παίρνουμε μαζί μας, λοιπόν, πριν βεβαιωθούμε ότι είναι πράγματι ορφανοί, τους τοποθετούμε σε κάποιο ασφαλές μέρος κοντά στο σημείο που τους συναντήσαμε, για να μην κινδυνεύουν από σκύλους, γάτες και ανθρώπους, και περιμένουμε (αν είναι δυνατόν) να βραδιάσει. Αν δεν διαπιστώσουμε καμιά κίνηση για αρκετές ώρες, τότε ίσως είναι η ώρα, για να τηλεφωνήσουμε σε ένα κέντρο περίθαλψης και να πάρουμε οδηγίες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης