Τεράστιο μπλοκ πάγου μεγαλύτερο από 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχει αποσπασθεί από την περιοχή Amery στην Ανταρκτική. Πάντως, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αποκοπή αυτού του παγόβουνου, που ονομάζεται D28, δεν οφείλεται στην αλλαγή του κλίματος.

Η αποκόλληση του παγόβουνου, που έχει το μέγεθος των Γκραν Κανάρια και έχει αποσπασθεί από τον παγετώνα στην περιοχή Amery της Ανταρκτικής, αποτελεί γεγονός που από καιρό περίμεναν οι επιστήμονες. Το γεγονός καταγράφηκε από το δορυφορικό σύστημα Sentinel-1 της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη NASA και άλλους εμπειρογνώμονες, το προηγούμενο ανάλογο περιστατικό απόσπασης τεράστιου παγόβουνου είχε συμβεί στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν έσπασε μπλοκ περίπου 9.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το μπλοκ που αποσπάται παίρνει τον χαρακτηρισμό «χαλαρό δόντι» από τους επιστήμονες που παρακολουθούν τους παγετώνες, όταν τμήμα πάγου που έχει βρεθεί στη διαδικασία απομάκρυνσης από τον κύριο όγκο για περισσότερα από 10 χρόνια δημιουργεί το οδοντωτό σχήμα από το οποίο προέρχεται και το ψευδώνυμό του.

Η Helen Fricker από το Ίδρυμα Ωκεανογραφίας Scripps δήλωσε στο Βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC ότι το τελευταίο γεγονός της αποκόλλησης δεν οφείλεται στην αλλαγή του κλίματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ενώ υπάρχουν πολλά που πρέπει να ανησυχούν στην Ανταρκτική, δεν υπάρχει λόγος για συναγερμό ακόμα για αυτόν τον συγκεκριμένο μεγάλο πάγο» είπε η Fricker.

Πληροφορίες από Deutsche Welle |

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης