Το αστικό μοντέλο και οι κλιματικές αλλαγές

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010, 12:24
Λιάνα Γούτα
Το αστικό μοντέλο και οι κλιματικές αλλαγές
Η ευθύνη των Πόλεων για τις Κλιματικές Αλλαγές και η ανάγκη αλλαγής του Αστικού Μοντέλου -  Λύσεις, Ιδέες, Προτάσεις

Το πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα της σχέσης των πόλεων με τις κλιματικές αλλαγές έθεσε προς συζήτηση το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, την Τετάρτη 3-2-2010, στη Θεσσαλονίκη, στην εκδήλωση με τίτλο "Κλίμα και Πόλεις - Τοπικές λύσεις και προτάσεις". Η εκδήλωση της Θεσσαλονίκης ήταν η 3η κατά σειρά με την ίδια θεματική, μετά την Αθήνα και την Πάτρα. Στην εκδήλωση προσκλήθηκε να μιλήσει η χημικός μηχανικός κα Λιάνα Γούτα, με θέμα «Πόλεις του μέλλοντος - Οι ευρωπαϊκές πόλεις σχεδιάζουν την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα και στις απαιτήσεις του μέλλοντος».

Η κα Γούτα ανέλυσε τη συμμετοχή των πόλεων στο φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών, το πώς αυτές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους με δραστικές περικοπές εκπομπών CO2 αλλά και πώς πρέπει να προσαρμοστούν για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών που ήδη είναι ορατές. «Σήμερα το 75 με 80% των ευρωπαίων ή αλλιώς 4 στους 5 ευρωπαίους ζουν σε πόλεις, όπου καταναλώνεται το 70% της συνολικής ενέργειας της Ευρώπης, παράγοντας το μεγαλύτερο μερίδιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», ανέφερε η κα Γούτα.

Παρουσίασε τις δράσεις που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια σειρά κειμένων Στρατηγικής, οδηγιών και καλών πρακτικών με στόχο την Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση και την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου Αειφόρου Αστικής Ανάπτυξης, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα όλης της ΕΕ. Αλλά και μια σειρά κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να αξιοποιηθούν. Τέλος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα 7 ευρωπαϊκών πόλεων, από το Λονδίνο και τη Στοκχόλμη έως τη μικρή σουηδική πόλη Vaxjo οι οποίες, εδώ και χρόνια, ανέλαβαν καινοτόμες και πρωτοποριακές πρωτοβουλίες, που απέδωσαν εντυπωσιακά οφέλη για την πόλη και τους κατοίκους, στις περιβαλλοντικές επιδόσεις, στην ποιότητα ζωής, αλλά και στην ανάπτυξη, στην τεχνογνωσία, στο ΑΕΠ, στις θέσεις εργασίας. Πχ. μικρή πόλη Vaxjo μέσα σε 15 χρόνια κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 35% και να αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 63%.

«Οι πόλεις δε μπορούν να λύσουν μόνες τους το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών, αλλά πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Από την άλλη πρέπει να δουν την ευκαιρία για αλλαγές που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, και θα ξανακάνουν τις πόλεις βιώσιμες και ελκυστικές», σημείωσε η κα Γούτα. Και έκλεισε την ομιλία της τονίζοντας ότι «Πόλεις όπως οι ελληνικές με πρωτιές σε ρύπανση και ουραγοί στην ποιότητα ζωής, έχουν τεράστια ανάγκη από τέτοιες κατευθύνσεις, από καινοτόμες ιδέες αλλά και από γενναίες πολιτικές αποφάσεις! Οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε το μέγεθος των προβλημάτων, να στρέψουμε τα μάτια μας σε όσα συμβαίνουν στη μεγάλη κοινότητα της Ευρώπης, να πάρουμε παραδείγματα, πληροφορίες, ιδέες, και να συντονιστούμε στις ανάγκες και τις προκλήσεις της εποχής. Και βεβαίως να απαιτήσουμε από τους τοπικούς και περιφερειακούς άρχοντες να μας απαντήσουν στα κρίσιμα αυτά ζητήματα, με καινοτόμες δράσεις και θαρραλέες οραματικές πρωτοβουλίες».Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση επισκεφτείτε το http://www.lianagouta.gr/viewblog.php?aa=594

Και τη ιστοσελίδα www.lianagouta.gr

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010, 12:31