Τραυματισμένη πράσινη χελώνα βρήκαν σήμερα λειτουργοί του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας στην παραλία των Φοινικούδων, η οποία και μεταφέρθηκε στον Ερευνητικό Σταθμό Μενεού για περίθαλψη.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση «η πράσινη χελώνα είναι είδος προστατευόμενο τόσο από την εθνική όσο και από την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών προστίθεται «εφαρμόζει πρόγραμμα προστασίας και διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών, το οποίο επικεντρώνεται στην προστασία των χελωνών, των αυγών τους και των νεογνών τους, όπως επίσης και στην προστασία των περιοχών αναπαραγωγής τους».

Στην Κύπρο, αναφέρεται, η πράσινη χελώνα γεννά τα αυγά της στην προστατευόμενη περιοχή Λάρας/Τοξεύτρας και σε ορισμένες παραλίες της βόρειας ακτής της Κύπρου και σε ακτές της Καρπασίας.

Η ανακοίνωση συνεχίζει ότι η πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) είναι θαλάσσιο ερπετό του οποίου οι πρόγονοι είχαν εξελιχθεί στη ξηρά αλλά πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια επέλεξαν να ζουν στη θάλασσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι είδος τόσο αρχαίο που ζούσε και πριν από την εποχή των δεινοσαύρων, το οποίο όμως σήμερα κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης