Θέμα χρόνου αποτελεί η επίλυση της υπόθεσης του Νίκου Ρωμανού, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου.

Ο κ. Αθανασίου κάλεσε τους γονείς του απεργού πείνας, τους νομικούς παραστάτες του ή και ειδικούς που θα του παράσχουν ψυχολογική υποστήριξη να τον πείσουν ώστε να αντιληφθεί πως είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί το σύστημα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης και να επιλυθεί η υπόθεσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ότι το νομικό πλαίσιο είναι δεσμευτικό, υπογραμμίζοντας ότι η παρέμβαση που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία.

Επιπλέον, ενημέρωσε το Σώμα πως παρακάλεσε προσωπικά για την επίσπευση της εφαρμογής του συστήματος με το βραχιολάκι.

«Τα άλλα δεν γίνονται. Είναι κατάλυση όλου του δικονομικού συστήματος και του κράτος δικαίου» είπε συμπερασματικά για τα όσα προτείνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς δε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, επέμεινε να εξηγήσει ο υπουργός αν θα μπορέσει ο κρατούμενος να κάνει χρήση του δικαιώματος για ηλεκτρονική επιτήρηση, ο κ. Αθανασίου διευκρίνισε πως απαιτείται κρίση του Συμβουλίου.

«Αυτό λέει ο νόμος, εγώ δεν μπορώ να αλλάξω τον νόμο τώρα» τόνισε, ζητώντας και πάλι να «απλοποιήσουμε τα πράγματα» και «να βοηθήσουν» όλοι, είτε είναι γονείς, είτε είναι νομικοί παραστάτες και να βοηθήσουν ώστε να λυθεί το θέμα του Νίκου Ρωμανού. «Ας βοηθήσουν όλοι. Κανείς δεν θέλει να κινδυνεύσει η ζωή του», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης, αποφάνθηκε πως οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να υιοθετηθούν καθώς αντίκεινται στο δικονομικό σύστημα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικώς για την ρύθμιση που προτείνει η ΔΗΜΑΡ, ο κ. Αθανασίου την έκρινε ανεφάρμοστη, αφού δεν είναι δυνατόν ο υπουργός Δικαιοσύνης να ακυρώσει βούλευμα.

Για την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως ασπάζεται κάποια σημεία, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει πρόταση, ενώ ζήτησε από τους συντάκτες της να προβληματιστούν, λέγοντας πως σε ένα υπόδικο για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης ή τρομοκρατικής οργάνωσης μπορεί να τύχει εφαρμογής ο κατ’ οίκον περιορισμός, με ηλεκτρονική επιτήρηση. Άρα, με το να δοθεί άδεια καταργείται εμμέσως το ένταλμα προσωρινής κράτησης.

«Πρόκειται για παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στα όργανα της δικαστικής, κάτι που συνιστά κατάργηση του κράτους δικαίου», τόνισε. Ακόμη απέρριψε την πρόταση περί υποχρεωτικότητας εκπαιδευτικής άδειας ανεξαρτήτως αδικήματος, επισημαίνοντας, πως η χορήγησή της πρέπει να εξαρτάται από την κρίση του αρμόδιου οργάνου. Τέλος, για την «αίτηση θεραπείας» ξεκαθάρισε ότι όχι μόνο δεν προβλέπεται στο Ποινικό Δίκαιο, αντιθέτως μάλιστα απαγορεύεται.

«Κανείς δεν ζήτησε από τον Ρωμανό δήλωση φρονημάτων. Θα ευχόμασταν την μετάνοια για την πράξη του όχι για αυτά που πιστεύει. Όμως όποια κι αν είναι τα όνειρά του. Ακόμη κι αν έχει αποφασίσει να ζήσει μισώντας το σύστημα κι εμένα ακόμη, αυτά μπορεί να τα πράξει ζωντανός», κατέληξε ο υπουργός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης