Στις συμμαχίες και στη στήριξη των «μεγάλων» προσβλέπει η κυβέρνηση στην μεθαυριανή έκτακτη σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών για να πείσει τους εταίρους ότι η δημοσιονομική πολιτική θα είναι σφιχτή και πειθαρχημένη.
Ως εκ τούτο, κατά την κυβέρνηση, δεν τίθεται θέμα για λήψη έκτακτων φορολογικών μέτρων, που προφανώς θα προκαλέσουν νέα αντίδραση από τα κοινωνικά στρώματα .
Ο κ. Καραμανλής που μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη σύνοδο κορυφής, προσβλέπει στη βοήθεια της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο για να στηριχθεί από την Ευρώπη η ελληνική οικονομία, αλλά και για να αποφύγει τη «στενή επιτήρηση».
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός έχει ήδη ζητήσει να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον επικεφαλής του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για να τους ενημερώσει για τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο, τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και τον Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν.
Στόχος του κ. Καραμανλή είναι να πειστούν οι Ευρωπαίοι εταίροι να συμφωνήσουν σε μέτρα στήριξης των αδύνατων χωρών της ευρωζώνης για να δημιουργηθεί θετικό κλίμα στις χρηματαγορές και να υποχωρήσουν και άλλο τα επιτόκια.