Πρόταση διακυβέρνησης, οικονομικής ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του προς τις παραγωγικές τάξεις και τους κοινωνικούς φορείς, από το βήμα της 73ης ΔΕΘ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, χωρίς ιδιαίτερες αντιπολιτευτικές κορώνες και προσωπικές επιθέσεις, πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, έχοντας ως πυλώνα το τρίπτυχο Οικονομία, Διαφάνεια και Κοινωνικό Κράτος.
«Ο ελληνικός λαός βιώνει μία βαθιά κρίση, που συνθλίβει, απογοητεύει, αγανακτεί», δήλωσε με έμφαση ο κ. Παπανδρέου, απορρίπτοντας τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, ότι η διεθνής κρίση ευθύνεται για τα δεινά της ελληνικής οικονομίας: «η αιμορραγία της ελληνικής οικογένειας, οι δύσκολες στιγμές για την υγεία μας, η γραφειοκρατία, τα σκάνδαλα που βιώνουμε καθημερινά, η δημοσιονομική εκτροπή και η κακοδιαχείριση, καθώς και το όργιο σπατάλης στο Δημόσιο δεν οφείλονται στη διεθνή κρίση, ούτε είναι λάθος, ούτε ανικανότητα», είπε.
«Η Ελλάδα χρεοκοπεί, οι Έλληνες φτωχαίνουν και οι υπουργοί πλουτίζουν», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, αποδίδοντας την κρίση στις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, στην οποία καταλόγισε την πολιτική συγκέντρωσης του πλούτου στα χέρια των λίγων, την εκποίηση με αδιαφανείς διαδικασίες κερδοφόρων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, την αποδόμηση του ΕΣΥ, την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς και τη διαίρεση των Ελλήνων «σε δικούς μας και άλλους», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ακυρώνει τα αντιλαϊκά μέτρα
Ουσιαστικά, ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε σειρά μέτρων με στόχο τη μείωση φορολογικού βάρους στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Παράλληλα, έσπευσε να εξηγήσει πως θα βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίηση των εξαγγελιών μεγάλης κλίμακας στις οποίες προχώρησε από το βήμα της ΔΕΘ. «Λεφτά υπάρχουν» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξηγώντας ότι τα έσοδα «συμβαδίζουν» με την ανάπτυξη την οποία προέβλεψε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχει ισχυρούς ρυθμούς με βάση τις επιλογές του κόμματός του.
Ειδικότερα ο Γιώργος Παπανδρέου κάνοντας ευρείες προγραμματικές εξαγγελίες δεσμεύτηκε ότι:
· Καταργεί τον φόρο των ακινήτων και επαναφέρει τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας
· Θεσπίζει ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις
· Τιμαριθμοποιεί τη φορολογική κλίμακα
· Καταργεί τις βασικές ασφαλιστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης
· Προχωρά σε Λογιστικό Προσδιορισμό Εσόδων για κάθε επιχείρηση με δειγματοληπτικούς ελέγχους
· Δίδει πετρέλαιο θέρμανσης σε μεγάλη κλίμακα
· Μειώνει τα κρατικά τιμολόγια
· Θεσπίζει τη μη κατάσχεση για την πρώτη κατοικία και αυξάνει το όριο των κατασχέσεων από 10.000 σε 20.000 ευρώ, ενώ δίδει δεύτερη ευκαιρία αποπληρωμής οφειλών
· Χρηματοδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων για την εύρεση πρώτης εργασίας
· Θεσπίζει ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο
· Ανεβάζει στο 70% του βασικού μισθού το επίδομα ανεργίας
· Καταργεί το μπλοκ παροχής υπηρεσιών για το δημόσιο, καθώς και τα stage
· Θεσπίζει βασική σύνταξη για όλους χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις, ενώ επεκτείνει το ΕΚΑΣ για άλλους 300.000 συνταξιούχους
· Επανεξετάζει τη νέα λίστα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα
· Δημιουργεί αμοιβαίο κεφάλαιο ήπιων μορφών ενέργειας και «ξεμπλοκάρει» πάνω από 500.000 αιτήσεις για μικρές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα
· Επανέλαβε τη στήριξη του κοινωνικού κράτους
· Υποσχέθηκε αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας στο 7% του ΑΕΠ σε συνδυασμό με την έρευνα
Επίσης, τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ τα δίκτυα επικοινωνιών και ενέργειας είναι εθνική υποδομή. «Δεν εκποιούνται σε τιμή ευκαιρίας, δεν παραχωρούνται σε ξένους κολοσσούς και διατηρούν το δημόσιο χαρακτήρα τους», είπε ο κ. Παπανδρέου.
“Η Ελλάδα δεν έχει να φοβάται τίποτα”
Αναφερόμενος σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε ότι οι εξελίξεις στον Καύκασο συνδέονται άμεσα με τα ελληνικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα, όπως με το θέμα της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στο Κόσσοβο.
Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας και πρόσθεσε ότι συμμερίζεται το όραμα του κ. Χριστόφια για μια επανενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο με διασφάλιση των συμφερόντων και της ευημερίας όλων των κατοίκων της.
Ο κ. Παπανδρέου αποδοκίμασε το νέο πακέτο Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ, καλώντας την κυβέρνηση να πράξει το ίδιο. «Απαιτούμε, η κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα την επαναφορά του διαπραγματευτικού πλαισίου στο μοναδικό θέμα που προβλέπει η εντολή προς τον ΟΗΕ: την εξεύρεση νέου ονόματος για τη γειτονική χώρα και τίποτα άλλο», δήλωσε κατηγορηματικά, καταλήγοντας ότι “η Ελλάδα δεν έχει να φοβάται τίποτα”.