Άρση της ασυλίας των ευρωβουλευτών Εύας Καϊλή και Μαρίας Σπυράκη ζήτησε ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας.

Η υπόθεση για την οποία ζητείται η ασυλία των δύο ευρωβουλευτών δεν φαίνεται να συνδέεται με το σκάνδαλο «Qatargate» το οποίο έχει οδηγήσει στην σύλληψη της Εύας Καϊλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει το δίκαιο της Ένωσης, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτή κ. Εύας Καϊλή, ευρωβουλευτή, και της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη.

Με βάση ερευνητική έκθεση που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχει υπόνοια απάτης επιζήμιας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της βουλευτικής αποζημίωσης και ειδικότερα όσον αφορά τις αμοιβές των Διαπιστευμένων Κοινοβουλευτικών Βοηθών.

Σύμφωνα με το εθνικό εφαρμοστέο δίκαιο, η κα Καϊλή και η κα Σπυράκη δικαιούνται το τεκμήριο αθωότητας» αναφέρεται σε επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έκανε την εξής δήλωση για το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της:

«Ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη μου, ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμένες απουσίες από το χώρο συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Δεν έχω καμία σχέση με το qatargate, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση».

Σχέδιο 10 σημείων για την διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 

Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιχειρεί να υψώσει άμυνες για τα ζητήματα διαφθοράς που έχουν κηλιδώσει την εικόνα της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Politico, σε ψηφοφορία τέθηκε τροπολογία της Γαλλίδας αριστερής ευρωβουλευτή Leïla Chaibi με την οποία αναστέλλεται το νομοθετικό έργο για την απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες του Κατάρ, καθώς και η αεροπορική συμφωνία της ΕΕ με το εμιράτο. Στην τροπολογία περιλαμβάνεται και η αναστολή της πρόσβασης στην Ευρωβουλή όλων όσοι εκπροσωπούν τα συμφέροντα του Κατάρ μέχρι οι δικαστικές έρευνες να παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Το σχέδιο των 10 σημείων επικεντρώνεται επίσης στην παροχή προστασίας σε καταγγέλλοντες που αποκαλύπτουν σκοτεινές συναλλαγές. Αν και το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ για τους πολίτες της ΕΕ, σταμάτησε να παρέχει τέτοιες προστασίες στους δικούς του υπαλλήλους και οι καταγγέλλοντες είχαν αντιμετωπίσει αντίποινα επειδή μιλούσαν για παράνομη ή ύποπτη συμπεριφορά στα γραφεία τους.

Με το σχέδιο ζητείται η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την εξέταση περιστατικών διαφθοράς και αθέμιτων ενεργειών από τρίτες χώρες, καθώς και μιας ειδικής επιτροπής για την εξεύρεση ατελειών στο υφιστάμενο πλαίσιο του Κοινοβουλίου και την υποβολή προτάσεων για μεταρρυθμίσεις.

Επιπλέον, θα πρέπει να ανατεθεί σε έναν Αντιπρόεδρο του ΕΚ η επαλήθευση της ακεραιότητας και η καταπολέμηση της διαφθοράς και των ξένων παρεμβάσεων. 

Το σχέδιο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 541-2, και τρεις αποχές.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης