Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι η ίδια και οι ομόλογοί της στην ευρωζώνη θα κρίνουν κατά την επόμενη συνεδρίασή τους, στις 16 Μαΐου στις Βρυξέλλες, αν η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος.

«Στις 16 Μαΐου, θα εξετάσουμε αν θα πρέπει ή όχι να ζητηθεί κάτι επιπλέον από το ελληνικό κράτος και τι θα είναι αυτό, ώστε να βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο των δεσμεύσεών του», δήλωσε η κα Λαγκάρντ προς εκπροσώπους του Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα έχουν στη διάθεσή τους, όπως επεσήμανε, «μια σειρά από εκθέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, (εκπρόσωποι των οποίων βρίσκονται) σήμερα στην Αθήνα για να εξετάσουν τα μέτρα που λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και να προωθηθεί το μεταρρυθμιστικό έργο».

Ερωτηθείσα σχετικά με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών την Παρασκευή το βράδυ στο Λουξεμβούργο, μεταξύ κορυφαίων παραγόντων της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της ιδίας, η κ. Λαγκάρντ έκανε λόγο για μια «συνάντηση εργασίας, από την οποία δεν επρόκειτο να εκδοθεί τελικό ανακοινωθέν, τίποτα περισσότερο από αυτό».

Ήταν «απλά για την προετοιμασία» των μηνιαίων συνεδριάσεων των υπουργών της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, είπε, όπου θα εξεταστεί «η κατάσταση χρηματοδότησης, όχι μόνο της Πορτογαλίας αλλά και της Ελλάδας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήταν απολύτως θεμιτό να εξετάσουμε τα ζητήματα αυτά με πολύ ανεπίσημο τρόπο, με τη μορφή μιας συνόδου εργασίας», επέμεινε η κα Λαγκάρντ.

Ερωτηθείσα σχετικά με μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η κα Λαγκάρντ αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης