Ο εναέριος χώρος της Αλβανίας θα ελέγχεται από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ (CAOC) της Λάρισας, στο πλαίσιο της ενοποιημένης αεράμυνας της Συμμαχίας.

Για το σκοπό αυτό, συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας, η ανάληψη από την Ελλάδα και την Ιταλία, παροχής συνδρομής στην Αλβανία, σε θέματα αεράμυνας και εναέριας αστυνόμευσης, ενώ ταυτόχρονα, θα παρέχονται και υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η εναλλαγή μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα είναι χρονική, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του κάθε μήνα και την Ιταλία να ακολουθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο.

Για το θέμα έχουν υπογραφεί τεχνικές συμφωνίες μεταξύ των παραπάνω χωρών, ενώ η πρώτη ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας είναι η 1η Ιουλίου του 2009.

Τα CAOC τα οποία θα συνδράμουν την Αλβανία σε αεράμυνα και εναέρια αστυνόμευση, είναι για μεν την Ελλάδα το CAOC-7 της Λάρισας , για δε την Ιταλία το CAOC-5 του Poggio Renatico (Ferrara). Και τα δύο CAOC ανήκουν στη νέα Δομή Διοικήσεως του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης