“Aισθάνομαι ασφαλής με την πλειοψηφία των 153”

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015, 00:15


Ο Αλέξης Τσίπρας παίζει μόνος στο γήπεδο και αυτό το γνωρίζει.

Με καταρρακωμένη την αξιωματική αντιπολίτευση και με τα μικρότερα κόμματα να προσπαθούν να αρθρώσουν λόγο ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, επιχείρησε να περάσει και πέρασε ισχυρή επικοινωνιακή εικόνα, διαμηνύοντας προς το εσωτερικό και το εξωτερικό ότι έχει κυβέρνηση τετραετίας που δεν χρειάζεται στήριξη από κανέναν.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε για μία ακόμη φορά τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης, «φλέρταρε» ωστόσο με την ιδέα εκ νέου πρόσκλησης σε διάλογο των πολιτικών αρχηγών ή ακόμα και ενός debate«Αισθάνομαι πολύ ασφαλής με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, δίχως να αναφερθεί στις «δύσκολες» ψηφοφορίες που έπονται στη Βουλή.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να δήλωσε ότι νιώθει ασφαλής με τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πως ο τόπος δεν χρειάζεται οικουμενική κυβέρνηση ή διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ωστόσο άφησε ένα μικρό «παράθυρο» για το μέλλον: «Σ' αυτή τη φάση» ήταν η φράση που είπε και έκανε την διαφορά, απαντώντας αν απορρίπτει τα σενάρια που προαναφέρθηκαν.

O πρωθυπουργός απέφυγε εντέχνως να απαντήσει για το εάν θα δεχόταν συγκυβέρνηση με τον ίδιο ή άλλον στη θέση του, σε περίπτωση δυσκολιών στο μέλλον.
 
«Η εποχή της μεγάλης πολιτικής αστάθειας έχει τελειώσει» τόνισε και εξαπέλυσε πυρά εναντίον των συντηρητικών κύκλων που θέλουν να αναζωπυρώνουν τα σενάρια του Grexit, δηλώνοντας ότι θα διαψευστούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε για μία ακόμη φορά τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης, «φλέρταρε» ωστόσο με την ιδέα εκ νέου πρόσκλησης σε διάλογο των πολιτικών αρχηγών ή ακόμα και ενός debate, έστω και με αντικρουόμενες απόψεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το τρίγωνο της αμαρτίας -το τραπεζικό, πολιτικό και μιντιακό σύστημα- και ο ίδιος δήλωσε αποφασισμένος να το πατάξει. Ωστόσο, παρά τις πιεστικές ερωτήσεις που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους, δεν κατονόμασε τα πρόσωπα της διαπλοκήςΗ διαπλοκή -το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης-συνεχίζει επικοινωνιακά να είναι το δυνατό χαρτί για την κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το τρίγωνο της αμαρτίας -το τραπεζικό, πολιτικό και μιντιακό σύστημα- δηλώνοντας αποφασισμένος να το πατάξει. Ωστόσο, παρά τις πιεστικές ερωτήσεις που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους δεν κατονόμασε τα πρόσωπα της διαπλοκής.

«Εγώ είμαι πρωθυπουργός δεν είμαι Χρυσός Οδηγός να δίνω ονόματα. Καθήκον μου είναι να βάλω κανόνες που θα ισχύουν για όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φωτογράφησε πάντως τα πρόσωπα της διαπλοκής μιλώντας για όσους όλα αυτά τα χρόνια έδιναν χρήματα στα ΜΜΕ παίρνοντας δάνεια την ώρα που υγιείς επιχειρήσεις αιμορραγούσαν.
Ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στα πολιτικά κόμματα και κυρίως στη ΝΔ για την καθυστέρηση ορισμού προέδρου στο ΕΣΡ τονίζοντας ότι αν συνεχιστεί η καθυστέρηση η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε όπως ήταν αναμενόμενο αλλά καυτά μέτωπα ανοίγουν μπροστά και ο πρωθυπουργός το γνωρίζει. Ασφαλιστικό, αγροτικό, φορολογία, ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ θα είναι δύσβατα μονοπάτια. Για αυτά τα μείζονα ζητήματα ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συνεννόηση και διάλογο, όπως είπε, ώστε στη χώρα να δημιουργηθεί κουλτούρα διαλόγου. Δεν μπήκε όμως στην ουσία -ούτε και ρωτήθηκε άλλωστε- γιατί μέχρι τώρα ο ίδιος δεν είχε καλλιεργήσει την κουλτούρα αυτή.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέπεμψε μηνύματα «μάχης» με τους δανειστές για τις «κόκκινες γραμμές» και δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει μείωση των κύριων συντάξεων ώστε να μη «λεηλατηθούν» οι συνταξιούχοι.
Δεδομένο είναι ότι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ επένδυσε στη ψυχολογία των πολιτών, της αγοράς αλλά και των βουλευτών και στελεχών του κόμματός του, ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή. Και μπορεί να μη αποδέχθηκε «success story», παρουσίασε όμως με θετικό πρόσημο όχι μόνο τα πεπραγμένα αλλά και τις προοπτικές.

Όσο για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ο Αλέξης Τσίπρας έβγαλε ειδήσεις:

-Πρώτον, επιβεβαίωσε ότι σκέπτεται αύξηση στις εργοδοτικές εισφορές, ώστε να καλυφθεί η «τρύπα».

-Δεύτερον, επανέλαβε την δέσμευση ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

-Τρίτον, επιβεβαίωσε ότι η διαφορά με τους δανειστές είναι στα 600 εκατ. στο ασφαλιστικό

-Τέταρτον, για το ΕΚΑΣ είπε πως θα αντικατασταθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα – νομοσχέδιο που θα έρθει μετά τα Φώτα - και πως «όσοι το παίρνουν θα εξακολουθήσουν να το παίρνουν με άλλο τρόπο»

-Πέμπτον, ως προς τα εργασιακά είπε πως όπως προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου «θα επανέλθουμε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

-Εκτον, προανήγγειλε «σημαντικές εξελίξεις μέχρι τέλος χρόνου» στις αποκρατικοποιήσεις και στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων

-Εβδομον διαχώρισε τους δανειστές σε «καλούς» όπως ο Ολάντ «που έρχεται εδώ και στηρίζει» και σε «κακούς» όπως τον Σόιμπλε.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού

«Ορισμένοι συντηρητικοί κύκλοι δεν χάνουν την ευκαιρία να βάλλουν κατά της Ελλάδας. Αυτοί οι κύκλοι δεν προβάλλουν την επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης» ανέφερε κατά την έναρξη της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός.

«Η χώρα μας όχι μόνο υλοποιεί τις δεσμεύσεις, αλλά ξεπερνά και τους δύσκολους κάβους. Το Grexit, το κούρεμα των καταθέσεων αποτελούν παρελθόν. Όσα δεν κατάφεραν κάποιοι το καλοκαίρι να τα περάσουν από την πόρτα, προσπαθούν τώρα να τα φέρουν από το παράθυρο. Η χώρα έχει συμμαχίες, αποτελεί πλέον παράδειγμα δημοκρατικής λειτουργίας. Οι πολίτες ψήφισαν για νέα κυβέρνηση μετά τη συμφωνία, με τα πάντα πλέον στο τραπέζι» πρόσθεσε.

«Εθνική συνεννόηση, όχι συγκυβέρνηση»

«Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξει μια κουλτούρα διαλόγου, που δεν υπάρχει. Η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση περνάει μέσα από τη χώρα. Είναι αυτονόητο ότι έπρεπε να τεθεί η συζήτηση στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Αν δεν το έκανα, θα με εγκαλούσαν» σημείωσε.

«Σε πολλά ζητήματα, την άποψή μου την υπερασπίζομαι με πάθος, όμως πρέπει να κάνουμε διάλογο και να έχουμε ενημέρωση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Δεν ζήτησα από κανέναν να ψηφίσει κάποιο νόμο. Δεν θέλησα να τους πείσω να συγκυβερνήσουμε. Άλλο πράγμα η συνεννόηση, άλλο η συναίνεση, άλλο η συγκυβέρνηση» υπογράμμισε.

«Ζήτησα να αποκτήσουμε μια εθνική γραμμή πλεύσης στα θέματα του προσφυγικού, της αλλαγής του εκλογικού νόμου και του ασφαλιστικού».

«Αισθάνομαι ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτή η διαδικασία δεν είχε στόχο να διευρυνθεί η κυβερνητική πλειοψηφία ή να πάμε σε οικουμενική κυβέρνηση. Πριν δύο μήνες είχαμε εκλογές. Ο λαός εξέφρασε την ετυμηγορία ποιος θέλει να κυβερνήσει».

«Η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση τετραετίας», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «δεν κάνει καλό στην αντιπολίτευση να κοιμάται και να ξυπνάει με την έγνοια "πότε θα πέσει η κυβέρνηση"».

«Το όραμά μου είναι να μεταρρυθμιστεί το πολιτικό σύστημα, όχι να διαχειριστούμε την εξουσία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ευρύτερες συναινέσεις και στον λαό και στη βουλή για να κάνουμε αλλαγές σε σημαντικά ζητήματα. Αυτές οι διαδικασίες απαιτούν συντεταγμένο διάλογο. Η επιθυμία μας για διάλογο δεν συνιστά αδυναμία. Δεν θα τους βγει σε καλό να το προσλαμβάνουν ως αδυναμία».

«Η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε το καλοκαίρι. Συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις. Έρχονται κι άλλες. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι δεν επιθυμούμε άλλες περικοπές για τις συντάξεις. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λένε χαιρέκακα "μπορεί εμείς να κάναμε 10 περικοπές σε συντάξεις, αλλά τώρα δεν σε στηρίζουμε για να κάνεις κι εσύ περικοπές, να φανεί ότι είσαι κι εσύ σαν κι εμάς"».
«Σωστές, αλλά ανεφάρμοστες οι προτάσεις Λεβέντη»

«Δεν είναι ο κύριος Λεβέντης ο εκπρόσωπος της διαπλοκής. Τόν εκτιμώ. Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που αυτό το πολιτικό και μιντιακό σύστημα τον απαξίωνε. Τώρα τόν έχουν μετατρέψει σε ρυθμιστή της πολιτικής ζωής» απάντησε ερωτηθείς σχετικά.

«Μου έκανε συγκεκριμένες προτάσεις, πολλές από τις οποίες θεωρώ σωστές, αλλά ανεφάρμοστες. Προς τιμή του ο κ. Λεβέντης ξεκαθάρισε ότι δεν κάνει προτάσεις για να πάρει κάποια κυβερνητική θέση», συμπλήρωσε.

«Τρίγωνο διαπλοκής»

«Δεν είμαι χρυσός οδηγός να αναφέρω ονόματα για την διαπλοκή. Η διαπλοκή δεν είναι ονόματα, είναι μία διαδικασία. Ένα τρίγωνο: Το πολιτικό σύστημα, το τραπεζικό σύστημα και το μιντιακό σύστημα. Το πολιτικό σύστημα στηρίζει τις τράπεζες, για να δίνουν ανεξέλεγκτα δάνεια στο μιντιακό σύστημα, για να προβάλλει πολιτικούς», υπογράμμισε αναφερόμενος στη διαπλοκή.

«Τώρα και αυτοί πρέπει να πληρώσουν. Τελείωσε η εποχή που δεν πλήρωναν. Σε αυτόν τον τόπο πρέπει να μπουν κανόνες και να τους υπηρετήσουν τα κόμματα», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση έφερε έναν νόμο που βάζει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο και θα φέρει χρήματα στο δημόσιο. Δεν το κάναμε για να χτυπήσουμε τα μίντια. Το κάναμε γιατί πρέπει να μπουν κανόνες», συμπλήρωσε.

«Περιμένουμε προτάσεις για τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών (σ.σ. ΕΣΡ) από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν ατέρμονες εσωκομματικές διεργασίες, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα για το καλό του πολιτικού συστήματος. Ωστόσο και το κόμμα αυτό εκπροσωπείται. Εάν οι προτάσεις δεν έρθουν θα φανεί ότι υπάρχουν σκοπιμότητες» ανέφερε.

«Άλλοι οι λόγοι των δύο διαφοροποιήσεων στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ»

«Ελπίζουμε σύντομα να βγούμε από τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων. Η διαφορά με τα προηγούμενα πέντε χρόνια είναι ότι είχαμε εκλογές αμέσως μετά τη συμφωνία, όταν οι πολίτες γνώριζαν τη συμφωνία και τα προγράμματα των κομμάτων ήταν στο τραπέζι. Δεν έχω καμία ανησυχία για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο αποχωρήσεις ήταν γνωστές από την επομένη των εκλογών και τις επιταχύναμε. Οι λόγοι της αποχώρησης ήταν άλλοι. Κανείς δεν έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από εμάς που δίνουμε τη μάχη. Κανείς δεν δικαιούται να διαχωρίζει τη θέση του ενώ εξελέγη με λίστα, ενώ γνώριζε πριν τις εκλογές το πρόγραμμα» σημείωσε.

«Η αστάθεια δεν βρίσκεται στην κυβερνητική πλευρά, αλλά -δυστυχώς- στην αντιπολίτευση», υπογράμμισε.

«Η δεδηλωμένη χάνεται όταν δεν υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης. Έχουμε πάρει δύο ψήφους εμπιστοσύνης μέσα σε δύο μήνες. Στις προγραμματικές δηλώσεις και στον προϋπολογισμό» είπε. «Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περίπτωση αποσταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού. Μετά από μία δύσκολη συμφωνία πήγαμε σε εκλογές και ο λαός μας έδωσε ακριβώς το ίδιο ποσοστό», πρόσθεσε.

«Τιμώ τη στάση αρχής του κ. Σακελλαρίδη. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο γιατί παρέδωσε την έδρα του. Δεν μπορώ να απαντήσω εγώ για την απόφαση ενός πολιτικού να εγκαταλείψει την ενεργό δράση», τόνισε.

«Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε μονοπάτι»

«Είναι αλλοπρόσαλλη η συμπεριφορά της αντιπολίτευσης. Ψήφισε τον νόμο που περνάει όλα αυτά τα μέτρα, αλλά δεν ψηφίζει τους εφαρμοστικούς νόμους. Κάνει την αντιμνημονιακή, ενώ ψήφισε όλα τα μνημόνια. Ο κ. Μεϊμαράκης προεκλογικά έλεγε να συγκυβερνήσουμε».

«Ανεβήκαμε ένα δύσβατο βουνό. Είδαμε μπροστά μας παγίδες κι αποφασίσαμε να αλλάξουμε πορεία και να επιλέξουμε ένα άλλο μονοπάτι, πιο μακρύ. Δώσαμε μια σκληρή μάχη. Την φτάσαμε μέχρι το τέλος. Δεν θελήσαμε να γίνουμε ήρωες για ένα βράδυ και να λεηλατηθεί ο λαός. Θελήσαμε να φύγουμε από την επιτροπεία μέσα από ένα πρόγραμμα» συμπλήρωσε.

«Καταφέραμε να πετύχουμε μία συμφωνία με πρωτογενή πλεονάσματα 20 δισ. μικρότερα από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ψηφίσαμε ένα δύσκολο προϋπολογισμό προσαρμογής 5,7 δισ. Η κυβέρνηση Σαμαρά επί "success story" είχε ψηφίσει προϋπολογισμό προσαρμογής 10 δισ. Τότε ακούγαμε για "success story" και τώρα ακούμε για φοροκαταιγίδα. Λέγανε για ύφεση και κλείνουμε με 0% και ακούμε για καταστροφή. Ανακεφαλαιοποιήσαμε τις τράπεζες με 5 δισ. ενώ έλεγαν για 25 δισ. Δεν μιλάμε για "success story". Θα έρθει όταν πέσει η ανεργία, παρόλο που ήδη σε έναν χρόνο μειώθηκε».

«Πέσαμε σε τοίχο. Περιμέναμε να βρούμε συμμαχίες, ωστόσο οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης μας είχαν στήσει παγίδα». 

«Η πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους, θα μας ξαναβγάλει στην ανάπτυξη και τις αγορές», υπογράμμισε.

«Η αντιπολίτευση όταν γίνεται χωρίς επιχειρήματα, είναι παράκρουση. Αποφεύγουν τον διάλογο ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το κόμμα. Πρέπει να ακουστούν επιχειρήματα. Τα κανάλια που έλεγαν ότι τα μνημόνια είναι ευλογία, τώρα μιλούν για φοροκαταιγίδα. Υπάρχουν δύσκολες, αλλά προσπαθούμε να τις ξεπεράσουμε» ανέφερε. «Οι περικοπές στις συντάξεις δεν βοηθούν»

«Δεν έχει ανοίξει η συζήτηση με τους δανειστές για τις συντάξεις. Πρέπει να μη λεηλατηθεί η πιο αδύναμη κοινωνική ομάδα, οι συνταξιούχοι, που λεηλατήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Θέλουμε να πάμε σε μία συνολική μεταρρύθμιση. Οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 40%, αλλά η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξάνεται, επειδή μειώνεται το ΑΕΠ».

«Έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για το ασφαλιστικό που αντιμετωπίζει ολιστικά το ζήτημα. Σύντομα θα έρθει στη Βουλή. Καταργήσαμε τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Δίνουμε δικαίωμα σε όλους να έχουν μια εθνική σύνταξη, στην οποία θα δομείται και η αναλογική. Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρξουν και διαρθρωτικές αλλαγές».

«Μια μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, η οποία θα αποσβεστεί στο μέλλον, όσο αυξάνεται ο ΑΕΠ, μπορεί να εξασφαλίσει τα 600 εκατ. ευρώ που απαιτούνται. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούν να βρεθούν αυτά τα χρήματα. Γι' αυτό θέλουμε προτάσεις και από την αντιπολίτευση. Το ίδιο έγινε και με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Επί δύο μήνες έλεγαν ότι δεν μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα. Τελικά βρέθηκε μία λύση που δεν επιβαρύνει κανέναν. Η αντιπολίτευση που κινητοποιούσε τους εργαζόμενους, δεν κατέθεσε καμία πρόταση».

«Με τους δανειστές δεν συμφωνούμε όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Υπάρχουν ισχυρές συγκρούσεις. Η κυβέρνηση Σαμαρά άφησε στο 0% την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι δανειστές ήρθαν με πρόταση για προστασία του 16% και συμφωνήσαμε στο 60%».

«Η κυβέρνηση ζήτησε συναίνεση ώστε να μην υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Μία 12η μείωση στις συντάξεις δεν θα είναι αποτελεσματική. Δεσμεύομαι ότι δεν θα συμφωνήσουμε σε μειώσεις. Θα ήταν ευκολότερο για εμάς εάν μας στήριζαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντί να μποϊκοτάρουν».

«Θα μας βοηθούσε κι αν οι εργοδοτικές οργανώσεις μας στήριζαν. Ήταν 3,9% οι εισφορές πριν τις μειώσει ο Σαμαράς. Αν μας στήριζαν ώστε να αυξηθούν κατά 1% θα ήταν πιο εύκολο».

«Όσοι έπαιρναν το ΕΚΑΣ, σε βάθος της τριετίας θα το παίρνουν με άλλον τρόπο».

«Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα είναι μια γροθιά και στα δύσκολα και στα πιο δύσκολα. Οι ψηφοφορίες ήταν και θα είναι δύσκολες. Τα νομοσχέδια είναι αυτά που κρίνουμε πως είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για την κοινωνία. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν θα μειωθεί. Έχουμε 153 βουλευτές. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κυβέρνησε με 151. Ο Παπαδήμος έπεσε με 180 βουλευτές».

Τα ανοιχτά μέτωπα

«Έχει κλείσει η προστασία των κόκκινων δανείων. Τα εργασιακά δεν έχουν ανοίξει. Καθυστερούν με ευθύνη των δανειστών. Η συμφωνία λέει ότι θα επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα υιοθετηθούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές τακτικές. Η συζήτηση για τα εργασιακά δεν ήταν στο πρώτο πακέτο. Θα έρθει μετά την πρώτη αξιολόγηση».«Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Υπάρχουν βέβαια και επιχειρήσεις που εμφανίζονται στο "κόκκινο" κι έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Θέλουμε να αποτρέψουμε και παλεύουμε να αφήσουμε μακριά τα "κοράκια της καταστροφής". Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών. Αν δεν είχαμε την τρόικα, θα αποφασίζαμε διαφορετικά».

«Το ταμείο αποκρατικοποιήσεων ήταν η μεγάλη μάχη που δώσαμε. Καταφέραμε να μην δώσουμε τα κλειδιά του εθνικού πλούτου στις Βρυξέλλες και μεγάλο μέρος από τα έσοδα να πάει στην ελληνική οικονομία. Καταθέσαμε εγκαίρως προτάσεις, αντίθετα με αυτά που λένε γερμανικά δημοσιεύματα. Έχουμε μπροστά μας σημαντικές αποκρατικοποιήσεις. Θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις μέχρι τέλος του χρόνου».

«Δανειστές δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα. Είναι ο κ. Ολάντ που έρχεται στην Ελλάδα και μας στηρίζει, δανειστής είναι ο κ. Σόιμπλε που λέει ότι δεν έχει πάρει προτάσεις από τον Τσακαλώτο, ενώ τις έχει από τις 11 Νοέμβρη».«Είναι κατανοητό στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την Δεξιά, που έχει γίνει ουρά της ΝΔ. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι όμορος χώρος και πρέπει να έχουμε συμμαχίες».

«Θέλουμε να προχωρήσουν οι διαδικασίες στη ΝΔ. Όταν ένας πολιτικός πυλώνας είναι ασταθής, προκαλεί αστάθεια και στο πολιτικό σκηνικό».

«Όταν έχουμε μπροστά μας τόσο σημαντικά ανοιχτά ζητήματα, είναι λογικό να χρειάζεται διάλογος. Πρέπει να αναπτύξουμε μία διαφορετική κουλτούρα διαλόγου».

«Το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας»

«Το θέμα της χαλάρωσης των ασφυκτικών οικονομικών πλαισίων με αφορμή το προσφυγικό, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Το έχει θέσει ήδη ο κ. Σουλτς. Είναι αμέτρητο το κόστος για την χώρα, όταν έχουμε 24 ώρες το 24ωρο άνδρες και γυναίκες του λιμενικού να διασώζουν ανθρώπους, όταν πρέπει να προσφέρουμε στέγη και τροφή σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε ήδη καταθέσει ένα σχέδιο αναγκών, που προβλέπει ότι την επόμενη χρονιά θα χρειαστούμε περί τα 500 εκατ. ευρώ».

«Καμία χώρα δεν θα μπορούσε να αντέξει τέτοιες ροές. Ανταποκριθήκαμε χάρη στην αλληλεγγύη των κατοίκων του νησιού. Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την εγκατάσταση χώρων υποδοχής. Έχουμε κάνει αιτήματα στη FRONTEX που δεν έχουμε βρει ανταπόκριση. Σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό».

«Στην Ελλάδα κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Είμαστε το τελευταίο οχυρό της Ευρώπης. Αυτοί που έκαναν τις επιθέσεις στην Ευρώπη, ταυτοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Από την υπόλοιπη Ευρώπη πέρασαν ανενόχλητοι».«Στη Σύνοδο για το προσφυγικό λάβαμε κάποιες υποχρεώσεις τις οποίες υλοποιούμε. Απορρίψαμε τη συμμετοχή της FRONTEX στα βόρεια σύνορά μας. Δεν θα υπάρξει επιχείρηση στα βόρεια σύνορά μας».

«Έχουμε τεράστιες ροές από την Τουρκία. Το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα. Γι' αυτό προσφέρθηκε οικονομική στήριξη στην Τουρκία. Κάποιοι λένε ανεύθυνα ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ελβετικό τυρί. Το είπαν στην Ευρώπη, το λένε κάποιοι και στην Ελλάδα. Τι θέλουν να κάνουμε; Να επαναπροωθούμε σε πλαστικές βαρκούλες τους πρόσφυγες; Να τους πνίγουμε; Βάσει των διεθνών κανόνων είμαστε υποχρεωμένοι να τους διασώζουμε».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών. Είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε πρωτοβουλίες για την επαναπροώθηση μεταναστών που δεν χρήζουν ασύλου. Έχουμε κάνει συμφωνίες για την επαναπροώθηση μεταναστών με χρήματα της ΕΕ. Κάποιοι επιθυμούν να ρίχνουν τον μουντζούρη στην Ελλάδα. Αν τα Σκόπια θέλουν να κλείνουν σύνορα, τα Σκόπια και η ΕΕ πρέπει να βρουν λύσεις».

«Η κα Μέρκελ δεν έχει κρατήσει τη σκληρή στάση της ευρωπαϊκής Δεξιάς. Αν την είχε κρατήσει, θα ήταν πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα για την Ευρώπη. Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο της αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Το όραμα της υλοποίησης. Αυτό θα σβήσει, όταν ο καθένας κοιτάει τον δικό του τοίχο».

«Η Ευρώπη έχει αντιφάσεις. Έχει αντιευρωπαϊκές δυνάμεις. Περνάει μία πολύ μεγάλη κρίση. Η τρομοκρατία αναδεικνύεται ένας κοινός εχθρός στην παγκόσμια σκακιέρα. Έχουμε τον απόλυτο ναζισμό μιας τρομοκρατίας που τα ισοπεδώνει όλα. Πρέπει να υπάρξει μια παγκόσμια συμβολή για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία».

«Συμβολικής σημασίας η συμμετοχή του ΔΝΤ»

«Δεν ζητήσαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Έχει μία τεχνογνωσία που θα μπορούσε να συμβάλλει. Ανεξάρτητα από το τι λένε Γερμανοί και Φινλανδοί, πρέπει να δούμε τι θα πει και το Ταμείο. Η συμβολή του έχει συμβολική σημασία, γιατί τα κεφάλαια που θα έδινε καλύφθηκαν από τους επενδυτές στην ανακεφαλαιοποίηση».

«Έρχεται εδώ το Ταμείο και απαιτεί δυσβάσταχτες προσαρμογές για το χρέος και δεν λέει αν επιθυμεί να συμμετάσχει στον συμβιβασμό. Αν θελήσει, πρέπει να συμβιβαστεί».


 
Κατά την άφιξή του στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, λίγα λεπτά πριν από τις 21:00 το βράδυ, τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής και ο διευθύνων σύμβουλος, Λάμπης Ταγματάρχης.

Φωτογραφίες: Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης, ΕΡΤ


Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015, 04:31