Την άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων για το Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαρ. Γκότσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν ενταθεί οι πιέσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και φορείς της αγοράς μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ταχύτερη άρση των περιορισμών στο Χρηματιστήριο​

Οι περιορισμοί στις χρηματιστηριακές συναλλαγές είχαν επιβληθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και παύουν πλέον να ισχύουν ύστερα από απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών. Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας μέσω της δημιουργίας ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων.

Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν ενταθεί οι πιέσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και φορείς της αγοράς μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ταχύτερη άρση των περιορισμών στο Χρηματιστήριο και γενικότερα επί των συναλλαγών σε χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Τι σημαίνουν τα capital controls στο Xρηματιστήριο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Για να είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών, θα έπρεπε οι επενδυτές να καταθέσουν σε νέους τραπεζικούς λογαριασμούς είτε «φρέσκα» κεφάλαια (μετρητά), είτε να έχουν έμβασμα από το εξωτερικό, είτε να πουλήσουν μετοχές που ήδη κατείχαν πριν κλείσει η αγορά στις 26 Ιουνίου 2015. Υπενθυμίζεται ότι το χρηματιστήριο ήταν κλειστό από τις 26 Ιουνίου μέχρι τις 4 Αυγούστου, οπότε επαναλειτούργησε.
  • Η βασική διαφορά των περιορισμών σε σχέση με τους ξένους επενδυτές είναι ότι οι Έλληνες όταν αποκτήσουν, υπό καθεστώς capital controls, κέρδη από την πώληση μετοχών, δεν μπορούν να αντλήσουν τα κεφάλαια για προσωπικό όφελος, αλλά να τα επανατοποθετήσουν στη χρηματιστηριακή αγορά.

Χαμηλές πτήσεις

Η επιβολή capital controls είχε οδηγήσει σε αναιμικά επίπεδα τις οικονομικές δραστηριότητες, με τους ημερήσιους τζίρους στο Χρηματιστήριο Αθηνών να ξεπερνούν σπάνια τα 50 εκατ. ευρώ.


​Η επιβολή capital controls είχε οδηγήσει σε αναιμικά επίπεδα τις οικονομικές δραστηριότητες στο ΧρηματιστήριοΒασικό αίτημα ήταν η άρση ή η σημαντική χαλάρωση των περιορισμών στη χρήση του λεγόμενου «παλαιού χρήματος» για επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, εξέλιξη που θα ενίσχυε τους ημερήσιους τζίρους και θα επέτρεπε τη δυναμική επανεμφάνιση των Ελλήνων επενδυτών στις συναλλαγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το χρονικό διάστημα μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2015, που είχε παρουσιάσει πριν από δύο μήνες ο Σύνδεσμος Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, υπήρξε μείωση κατά 70% του μέσου όρου των ημερήσιων συναλλαγών, συνοδευόμενη από περιορισμό κατά 50% του μέσου όρου ημερησίων ενεργών μερίδων. Την ίδια στιγμή η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς εμφάνισε πτώση κατά 25% περίπου. Το αποκορύφωμα των αρνητικών επιπτώσεων των κεφαλαιακών περιορισμών ήταν η υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας από τον οίκο FTSE τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος βοήθησε σημαντικά στην άρση των ελέγχων στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είχε εκτιμήσει την Κυριακή πως η άρση των capital controls στις συναλλαγές θα έχει γίνει μέχρι τα μέσα του 2016.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης