Νομοτεχνική βελτίωση στον εκλογικό νόμο για την απλή αναλογική προκειμένου να δημιουργηθεί πεδίο συναίνεσης για τις 200 ψήφους εξετάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η αλλαγή σχεδιάζεται στο άρθρο 4 και θα ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει το συγκεκριμένο άρθρο να λάβει 200 ψήφους ώστε να ισχύει από τις επόμενες εκλογές.

Το άρθρο 4 αναφέρει ότι «η ισχύς των άρθρων 2 και 3 αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, των ανωτέρω άρθρων εφαρμοζομένων από τις αμέσως επόμενες γενικές βουλευτικές εκλογές, οποτεδήποτε και αν αυτές διεξαχθούν, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος άρθρου από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο 2, που είναι το κρίσιμο, είναι αυτό που καταργεί το μπόνους των 50 εδρών και εισάγει την απλή αναλογική και το άρθρο 3 περιλαμβάνει τις καταργούμενες διατάξεις.

Όμως για το άρθρο 2 υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα κόμματα (π.χ. το ΚΚΕ διαφωνεί επειδή δεν περιλαμβάνει την κατάργηση του ορίου του 3%) και δεν συγκεντρώνονται οι 200 ψήφοι. Αν όμως το άρθρο 4 επί του οποίου δεν έχουν υπάρξει διαφωνίες πάρει 200 ψήφους, τότε η απλή αναλογική θα μπορεί να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης