Άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητεί η ΝΔ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, 14:04
Άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητεί η ΝΔ
Την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής «προκειμένου να εκτιμηθούν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο οι νέες τουρκικές προκλήσεις», ζήτησε η ΝΔ δια της συντονίστριας Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη και του τομεάρχη Εξωτερικών, Γιάννη Κεφαλογιάννη, οι οποίοι κατέθεσαν και κοινοβουλευτικές ερωτήσεις σχετικά με τις δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών περί δήθεν «τσάμικου ζητήματος», καθώς και του Τούρκου Προέδρου αναφορικά με την Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης.

Σε δήλωσή τους τα δύο στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισαν πως οι δηλώσεις του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών «εκθέτουν την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για τους άστοχους χειρισμούς της στις ελληνοαλβανικές σχέσεις» και υποστήριξαν ότι «ο κ. Κοτζιάς οφείλει να εξηγήσει τους λόγους που ώθησαν την ελληνική πλευρά, να δεχθεί την καταγραφή και συζήτηση “θεμάτων” όπως το “τσάμικο”, ζήτημα ανύπαρκτο για την Ελλάδα».

Τα δύο στελέχη της ΝΔ επισήμαναν παράλληλα πως «η εκδήλωση τάσεων αναθεωρητισμού των Διεθνών Συνθηκών Ειρήνης, όπως αυτή της Λωζάνης, εκ μέρους της Τουρκίας, δημιουργεί νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», τα οποία, όπως σημείωσαν, «πρέπει να αναλυθούν και αξιολογηθούν όχι μέσω “διαρροών”, “κύκλων” ή δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στο πλαίσιο ενός επισήμου, οργανωμένου και θεσμικού διάλογου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων».

Εκτός από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ζήτησαν, με γραπτό αίτημα, και την σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, «προκειμένου να παρασχεθούν από τον κ. Κοτζιά όλες οι αναγκαίες διευκρινήσεις και να συζητηθούν διεξοδικά οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, 14:35