Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ανασχηματισμός τέλος, ξεχάστε τον». Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κορυφαίοι συνεργάτες του πρωθυπουργού μια μέρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η κυβέρνηση. Μετά το φρένο στην εκλογολογία -που επετεύχθη με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης- και στην προεδρολογία -που επετεύχθη με την οριοθέτηση ότι η διαδικασία για την ανάδειξη Προέδρου θα αρχίσει τον Φεβρούαριο-, έρχεται τώρα και το φρένο στην… ανασχηματισμολογία.

Στο Μαξίμου, η φημολογία περί ανασχηματισμού λειτουργεί αρνητικάΣτο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν ότι η συνεχιζόμενη φιλολογία περί αλλαγής συγκεκριμένων υπουργών παραλύει την παραγωγή κυβερνητικού έργου, σε μια περίοδο κατά την οποία οι μηχανές έπρεπε να είναι αναμμένες στο φουλ. Μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένες αδυναμίες στο υπουργικό συμβούλιο, τις οποίες γνωρίζει και έχει διαπιστώσει δημόσια ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, ωστόσο το κλίμα που δημιουργείται με την αναπαραγόμενη σε καθημερινή βάση φημολογία περί ανασχηματισμού λειτουργεί αρνητικά. Η αμφισβήτηση, επίσης, υπουργών σε νευραλγικά πόστα, όπως του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, δεν συμβάλλει στη διατήρηση του κλίματος σταθερότητας στην κυβέρνηση.

Επιπλέον, είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε εύκολα να ρισκάρει την αλλαγή υπουργών σε καίριους τομείς σε μια τέτοια περίοδο. Θα ήθελε να φρεσκάρει το κυβερνητικό σχήμα, ώστε να αποκτήσει έναν πιο εκλογικό χαρακτήρα διά παν ενδεχόμενον. Ο εύλογος χρόνος που θα απαιτούνταν για τον κάθε νέο υπουργό προκειμένου να ενημερωθεί για τα καθήκοντά του θα ήταν τεράστιος για τη συγκυρία που διανύουμε. Ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει απτά κυβερνητικά αποτελέσματα πριν από την προεδρική εκλογή του Μαρτίου και γνωρίζει ότι δεν έχει την πολυτέλεια προσαρμογής νέων κυβερνητικών στελεχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μόνη αλλαγή στην κυβέρνηση θα είναι η αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Υπουργείο Εθνικής ΆμυναςΈτσι, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού -παρότι υπήρξε ως σκέψη- απερρίφθη από το επιτελείο του Μαξίμου και τον Α. Σαμαρά. Η μόνη αλλαγή που θα γίνει στο κυβερνητικό σχήμα, όπως λένε υψηλόβαθμες πηγές της κυβέρνησης, θα είναι αναγκαστική και θα αφορά την αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Υπουργείο Άμυνας. Οι ίδιες αξιόπιστες πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν θα το αναλάβει ο πρωθυπουργός, όπως είχε συζητηθεί, αλλά άλλο πρόσωπο, χωρίς να διευκρινίζουν αν θα πρόκειται για τη νυν αναπληρώτρια Φώφη Γεννηματά ή πρόσωπο εκτός κυβέρνησης.

Όσο για τον χρόνο των εκλογών, τόσο από την πλευρά της ΝΔ όσο και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονται για τον Μάρτιο, διαβλέποντας την αδυναμία συγκέντρωσης 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος άλλωστε το είπε ανοιχτά, με τον δικό του τρόπο, για μια ακόμη φορά, στη συζήτηση στη Βουλή χθες το βράδυ. «Δεν είμαστε αφελείς» επισήμανε, δείχνοντας ότι στην κυβέρνηση το έχουν πάρει σχεδόν απόφαση…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης