Άστραψε και βρόντηξε ο Μοσκοβισί κατά της ΝΔ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2018, 10:20
Άστραψε και βρόντηξε ο Μοσκοβισί κατά της ΝΔ
Με τάσεις να βάλει τα πράγματα στη θέση τους εμφανίστηκε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σχετικά με την κόντρα που ξέσπασε στη Βουλή των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, όταν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας -με επικεφαλής τον Κωστή Χατζηδάκη- του ζήτησαν να ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, και μετέπειτα στη συνάντησή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος του συνέστησε «να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του».


«Η ευθύνη ανήκει τώρα στις ελληνικές κυβερνήσεις» είπε μεταξύ άλλων ο Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα, για να τονίσει πως η ενισχυμένη εποπτεία των Βρυξελλών δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα και σε αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κάποιοι Έλληνες πολιτικοί.

«Σε αντίθεση με όσα άκουσα από ορισμένους πολιτικούς στην Αθήνα, η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι δηλώνουν κάτι τέτοιο» είπε ο Π. Μοσκοβισί«Σε αντίθεση με όσα άκουσα από ορισμένους πολιτικούς στην Αθήνα, η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι δηλώνουν κάτι τέτοιο» είπε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι μετά το τέλος του προγράμματος θα παρακολουθείται η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου της Επιτροπής, όπως ισχύει για όλες τις χώρες.

«Οι αποστολές επιτήρησης δεν θα έχουν ρόλο εισαγγελέα ή καθηγητή που θα λένε στην Ελλάδα τι θα κάνει. Από κοινού θα εγκρίνουμε τα καλύτερα βήματα για την Ελλάδα. Το τέταρτο πρόγραμμα είναι ξεκάθαρα ένα ψέμα» επεσήμανε ο Γάλλος επίτροπος.

Έπειτα από αυτήν την τοποθέτηση του Ευρωπαίου επιτρόπου, τον λόγο πήρε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ως εκπρόσωπος του ΕΛΚ, ο οποίος είπε πως «μπήκαμε για τα καλά σε προεκλογική περίοδο», κατηγορώντας τον Π. Μοσκοβισί ότι «δεν συμπεριφέρθηκε ως Ευρωπαίος αξιωματούχος αλλά ως υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη θέση του Γιούνκερ» και ότι «υιοθέτησε το κυβερνητικό αφήγημα για τάχα καθαρή έξοδο από τα μνημόνια». Αντίθετα, υποστήριξε ο ίδιος, η κυβέρνηση Τσίπρα δεσμεύτηκε για μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, αλλά και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, «που μόνο χώρες του ΟΠΕΚ μπορούν να έχουν από τα πετρέλαια».

Από τους Σοσιαλδημοκράτες μίλησε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο οποίος απευθυνόμενος στον Μ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως είναι «παράδοξο» ο εκπρόσωπος του κόμματος που «ανέβασε το έλλειμμα στο 15% να επιτίθεται». Ο ίδιος χαρακτήρισε «ορόσημο» τη συμφωνία του Eurogroup για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αυτονομία, αλλά και «μεγάλη επιτυχία» ότι κατάφερε η χώρα να γυρίσει σελίδα.

«Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με έναν εντυπωσιακό απολογισμό μεταρρυθμίσεων και μια κοινωνικά υπεύθυνη στρατηγική ανάπτυξης που πρέπει να στηρίξουμε» σημείωσε ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε και στα «σημαντικά» μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφάσισε το Eurogroup. Τέλος, ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι «το ΔΝΤ -και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- θέλει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για το 2019-20», επισημαίνοντας ότι, παρά το γεγονός ότι θα ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα, θα ήταν πιο λογικό να επιτραπεί στην Ελλάδα να αποφασίσει μόνη της την ανακατανομή των πόρων. Δήλωσε, δε, πως το Ευρωκοινοβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί και το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, όπως έκανε για τα προγράμματα.

Μοσκοβισί: «Mε κατηγορήσατε ότι παίζω πολιτικό παιχνίδι»

«Με κατηγορήσατε ότι παίζω πολιτικό παιχνίδι» είπε ο Π. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί «έντιμη» αυτήν τη στάση, γιατί αν παίζει ένα παιχνίδι, είναι «το παιχνίδι της Ευρώπης»Ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του θέλησε να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχτηκε σχετικά με τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας, επιμένοντας πως η συμφωνία δεν αποτελεί «συγκεκαλυμμένο τέταρτο μνημόνιο», αλλά ότι σκοπός είναι να διασφαλίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

«Με κατηγορήσατε ότι παίζω πολιτικό παιχνίδι» είπε ο Π. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί «έντιμη» αυτήν τη στάση, γιατί αν παίζει ένα παιχνίδι, είναι «το παιχνίδι της Ευρώπης».

«Η Επιτροπή στάθηκε στο πλευρό όλων των κυβερνήσεων, συνεργάστηκα με τον πρωθυπουργό Σαμαρά και τους προκατόχους του, όπως με τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο, γιατί αγαπώ την Ελλάδα» είπε, τονίζοντας ότι «τα πολιτικά πάθη δεν πρέπει να οδηγούν στην απαξίωση μιας καλής συμφωνίας σε βάρος της χώρας».

«Υπάρχουν, όντως, πολλές βελτιώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν, αλλά η πορεία είναι σωστή. Είναι θέμα εντιμότητας και αλήθειας» κατέληξε.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2018, 10:34