Ήταν 11:03 λεπτά το πρωί της Δευτέρας. Στο στρατιωτικό φυλάκιο που βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο της βραχονησίδας Φαρμακονήσι και 5 μόλις μίλια από τις τουρκικές ακτές, ο παρατηρητής κατέβασε απότομα τα κιάλια και αλαφιασμένος φώναξε κάτι στο φορητό ασύρματο.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, το φυλάκιο συγκλονιζόταν από τους κινητήρες 4 μαχητικών Phantom F-4 που πέρασαν «ξυστά» πάνω από τη σκοπιά. Τόσο κοντά, που ο παρατηρητής μπόρεσε να δει τα λευκά κράνη των πιλότων. Ούτε λόγος φυσικά για την τουρκική ημισέληνο στα φτερά των αεροσκαφών…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν μία ακόμη άσκηση «εικονικού βομβαρδισμού» της τουρκικής Αεροπορίας, πάνω από ένα ελληνικό νησί.

Δύο λεπτά νωρίτερα, στις 11:01 το πρωί, τα τουρκικά 4 Phantom F-4 μαζί με 4 F-16 είχαν παραβιάσει το FIR Αθηνών, νότια της Σάμου, χωρίς φυσικά να έχουν καταθέσει σχέδια πτήσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο μέγαρο Μαξίμου, προήδρευε του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) ακριβώς για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

Έρχεται «θερμό επεισόδιο»;

Πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, μιλώντας στη zougla.gr, λένε ότι περιμένουν μία «θερμή εβδομάδα» και εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες μεγάλος αριθμός τουρκικών αεροσκαφών θα κινηθεί παράνομα στο Αιγαίο, αφού από σήμερα και μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν αεροναυτική άσκηση Cevik Pense (Ατσάλινη Πένσα) με πραγματικά πυρά. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν 3 υποβρύχια και μεγάλος αριθμός πλοίων ελικοπτέρων και αεροπλάνων.

Οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν την ανησυχία, μήπως η Τουρκία προκαλέσει θερμό επεισόδιο, προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα, στο πρότυπο των Ιμίων. Ο λόγος της ανησυχίας είναι ότι το τουρκικό επιτελείο νότια της Ρόδου έχει δεσμεύσει και περιοχές που βρίσκονται στα όρια ή και εντός του FIR Αθηνών, χωρίς να έχει λάβει άδεια από τις ελληνικές αρχές, δηλαδή την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τις ίδιες περιοχές όπου πριν λίγες εβδομάδες τουρκικά πλοία είχαν παρενοχλήσει νορβηγικό ερευνητικό σκάφος που διεξήγαγε έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Τώρα οι επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου, προβληματίζονται για το αν η τουρκική πλευρά προσπαθεί να μετατοπίσει το επίκεντρο της έντασης από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, στη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Πολιτικοί στόχοι με στρατιωτικά μέσα

Μπορεί στις 11:26, τα τουρκικά αεροπλάνα τα οποία το πρωί της Δευτέρας «βομβάρδισαν» εικονικά το ελληνικό φυλάκιο στο Φαρμακονήσι, να εξήλθαν από τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο καταδιωκόμενα από ελληνικά μαχητικά, όμως το περιστατικό, είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των παραβιάσεων, παραβάσεων και προκλήσεων στο Αιγαίο, που ουδείς γνωρίζει που πρόκειται να καταλήξει.

«Η τουρκική πολιτική ακολουθεί τις ίδιες απαράλλακτες μεθόδους: προσπαθεί να επιτύχει πολιτικούς στόχους, χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα», διευκρινίζει διπλωματική πηγή. «Πρέπει να πάρει κάποτε το μήνυμα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πια εφικτό στην εποχή μας».

Στο ΚΥΣΕΑ, όπως είναι φυσικό, το ζήτημα κυριάρχησε. Ο πρωθυπουργός, εκτός από την κατάσταση στη Γάζα και το Αφγανιστάν ενημερώθηκε, από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, κκ. Ν.Μπακογιάννη και Β.Μεϊμαράκη, για την κατάσταση στο Αιγαίο.

Η υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι το πρόβλημα είναι χρόνιο και αναλύεται διεξοδικά από ελληνικά think tank τόσο του ΥΠΕΞ, όσο και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ, διεπίστωσε «στασιμότητα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επανέλαβε ότι το πρόβλημα εξετάζεται υπό το πρίσμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση, ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και προσεκτικοί και ότι οι Τούρκοι πιστεύει ότι θα καταλάβουν ότι δεν μπορεί να μεταχειρίζονται τέτοια μέσα.

Διαβάστε επίσης:

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για τις τουρκικές προκλήσεις

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης