Αβραμόπουλος: «Δεν συζητήθηκε αποπομπή καμίας χώρας από τη Σένγκεν»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016, 19:53
Αβραμόπουλος: «Δεν συζητήθηκε αποπομπή καμίας χώρας από τη Σένγκεν»
Την ξεκάθαρη θέση πως «ούτε τέθηκε, ούτε συζητήθηκε έξοδος καμίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν», διατύπωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας μάλιστα πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται καν.

Μιλώντας στην εκδηλωση του Εconomist «The world in 2016-Gala Dinner» στην Αθήνα, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας τόνισε όμως πως «αυτό που είναι αυτονόητο, είναι ότι όλες οι χώρες μέλη της ζώνης Σένγκεν οφείλουν να εφαρμόζουν τα όσα προβλέπονται από τον συνοριακό κώδικα».

Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε πως η εφαρμογή των κοινών κανόνων διασφαλίζει το μεγάλο αυτό επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά και προστατεύει τα ίδια τα κράτη-μέλη καθώς, όπως είπε, «όλοι μοιραζόμαστε την ευθύνη για την ασφαλή μας ελεύθερη μετακίνηση στη ζώνη Σένγκεν».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Επίτροπος τόνισε πως τα ελληνικά εξωτερικά σύνορα είναι τα κοινά ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και όλοι από κοινού οφείλουν να συνδράμουν τη χώρα μας στο τεράστιο έργο φύλαξής τους. Για τον λόγο αυτό, η ΕΕ κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοακτοφυλακής. Μάλιστα θέλοντας να κλείσει το θέμα ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για υπερβολές, παραφιλολογία και φήμες που κάνουν μόνο κακό.

«Η Ελλάδα έχει μόνο έναν δρόμο μπροστά της, της Ευρώπης. Αυτή ήταν και παραμένει μια ιστορική επιλογή, με ιστορική προοπτική» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την Έκθεση Έκθεση Αξιολόγησης Σένγκεν που έγινε τον προηγούμενο Νοέμβριο, ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως διαπίστωσε μια σειρά από ελλείψεις, οι οποίες και πρέπει να θεραπευθούν.

«Οι ελληνικές αρχές είναι ενήμερες και όπως είναι εύλογο προχωρούν ήδη στις απαραίτητες ενέργειες. Φυλάμε σύνορα δεν σημαίνει κλείνουμε τα σύνορα. Σημαίνει, διεκπεραιώνουμε όλους τους ελέγχους ασφάλειας και καταγραφής των εισερχόμενων μεταναστών» είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση πως τα κενά που υπάρχουν θα καλυφθούν και με τη συνδρομή των εμπειρογνωμόνων από όλα τα κράτη - μέλη που θα εγκατασταθούν στα hotspot, με την δημιουργία των αναγκαίων θέσεων προσωρινής υποδοχής, έως ότου νόμιμα οι πρόσφυγες μεταφερθούν σε άλλα κράτη-μέλη καθώς και με την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες τους ή στις χώρες διέλευσης.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει εντατικοποιήσει τους ρυθμούς, ώστε όλα, για όσα έχει δεσμευτεί, να είναι έτοιμα μέσα στις τελικές προθεσμίες. Κανείς δε θέλει να φτάσουμε το Μάιο και να συνεχιστούν έλεγχοι στα "εσωτερικά σύνορα" στην Ευρώπη, όπως γίνεται ήδη μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας και αλλού» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως «ο κόστος της μη-Σένγκεν, πρωτίστως το συμβολικό κόστος, αλλά και το οικονομικό είναι τεράστιο».

Ο Ελληνας Επίτροπος αναφέρθηκε και στην άνοδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού στην Ευρώπη ζητώντας να σταματήσει άμεσα αυτό το φαινόμενο.

«Μέσα σε αυτή την άνοδο του λαϊκισμού και των εθνικισμών σε όλη την Ευρώπη, έχει σημασία να διαχωρίζουμε καταστάσεις και να σεβόμαστε τις αξίες του ανθρωπισμού. Και καλό θα είναι στην Ευρώπη να σταματήσει αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο να επιρρίπτει ο ένας ευθύνη στον άλλο. Κανείς δεν θα τα καταφέρει μόνος του. Μόνο ενωμένοι θα πάμε μπροστά», είπε χαρακτηριστικά.Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016, 20:02