Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος

Αλλεπάλληλες είναι οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη με ηγέτες άλλων χωρών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αρκετά είναι και τα γεύματα εργασίας στα οποία έχει παρακαθίσει, όπως και οι συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει σε διεθνή πρακτορεία και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον «πυρετό» αυτόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο πρακτορείο Bloomberg βρήκε τον χρόνο και την ευκαιρία να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, με βασικό παραλήπτη τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους ημετέρους του, οι οποίοι όπου σταθούν και όπου βρεθούν, συνεχίζουν το κρεσέντο της τουρκικής ρητορικής, αμφισβητώντας ευθέως την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι: «η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρα απαράδεκτη. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και ουσιαστικά απεικονίζει την Τουρκία ως μία χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε Δυτική Συμμαχία» και τόνισε πως παρατηρείται ένα κρεσέντο της τουρκικής ρητορικής κατά της Ελλάδας που «είναι προφανώς απαράδεκτο».

Για το μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως «Εμείς σώζουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που κινδύνευαν στη θάλασσα. Προστατεύουμε τα σύνορά μας όπως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, αλλά επίσης σεβόμαστε τα θεμελιώδη δικαιώματα», κατηγορώντας την γείτονα χώρα ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό τα τελευταία δύο χρόνια. «Θα έπρεπε να εργαζόμαστε με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα αντί να δεχόμαστε το κούνημα του δαχτύλου από την Τουρκία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνέντευξη έφτασε και στον πόλεμο της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν πηγαίνει καλά για τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να ανατρέψει την δυσμενή κατάσταση.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη:

 

 

Το τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόβσκι – Μητσοτάκη παραβρέθηκε σε δεξίωση που παρέθεσε ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Η δεξίωση έγινε προς τιμή των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος θυμήθηκε λεπτομέρειες της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η ενεργειακή κρίση, καθώς οι δύο ηγέτες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες. Αναφέρθηκαν επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μισέλ στη Σαουδική Αραβία τη 13η Σεπτεμβρίου.

Στον ίδιο χώρο – σε διαφορετικό κάδρο Μητσοτάκης – Ερντογάν

Oι δύο ηγέτες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραβρέθηκαν στη δεξίωση που παρέθεσε ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Βρέθηκαν για αρκετή ώρα στον ίδιο χώρο. Συμμετείχαν σε πηγαδάκια μεταξύ ηγετών, ωστόσο όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στη Νέα Υόρκη, Γεωργία Σκιτζή δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα όσο βρίσκονταν στον ίδιο χώρο,

Μάλιστα, δεν υπάρχει ούτε μία φωτογραφία, ούτε μία αναφορά σε διεθνή πρακτορεία και μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της Ελληνίδας δημοσιογράφου.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

  • Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στις 9:30 τοπική ώρα το Ground Zero και τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου.
  • Στις 14:15 ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στο δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Isa Soares.
  • Στις 15:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Λιβύης Mohamed Younus al-Menfi.
  • Στις 15:45 ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης American Jewish Committee, David Harris, και τον υπεύθυνο για θέματα πολιτικής Jason Isaacson.
  • Στις 17:25 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, στην έδρα του Οργανισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης