«Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ισοτιμία».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για νέα μέτρα στο σκέλος των εσόδων ή για πρόσθετα μέτρα περικοπών και υπογράμμισε ότι στον ορίζοντα της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στο θέμα του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, υποστήριξε ότι οι μισθολογικές εξελίξεις στον ιδιωτικό τομέα καθορίστηκαν με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που συμφωνήθηκε πρόσφατα από τους κοινωνικούς εταίρους.

«Είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχει ένα νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που προωθείται από το αρμόδιο Υπουργείο και σε αυτό το πλαίσιο δεν προβλέπεται κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, όμως προβλέπεται οι μισθολογικές εξελίξεις να συνδεθούν περισσότερο με την παραγωγικότητα», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η διαμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος που πρέπει να φέρει σε πέρας αυτό το τεράστιο έργο, είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού και αυτός είναι που αξιολογεί τις ανάγκες στελέχωσης της Κυβέρνησης και τις επιδόσεις κάθε υπουργού στην εφαρμογή της Κυβερνητικής πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για το εάν το μνημόνιο ή το προεκλογικό πρόγραμμα αποτελεί «ευαγγέλιο» για το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ήταν στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, ήταν στο πρόγραμμα το νοικοκύρεμα των οικονομικών του κράτους με μεγάλες τομές στο πεδίο του προϋπολογισμού και της δημοσιονομικής διαχείρισης, ήταν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η μείωση της γραφειοκρατίας, η επιτάχυνση των επενδύσεων και του ΕΣΠΑ, η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, ο «Καλλικράτης», η δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος και μια σειρά από άλλες πολιτικές που έχουμε περιλάβει στο μνημόνιο και ήδη έχουμε θεσπίσει και υλοποιούμε ή έχουν προγραμματιστεί με πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα για το επόμενο διάστημα».

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με την Τρόικα, ο υπουργός είπε ότι αποτελεί από μόνη της μια πρωτόγνωρη διαδικασία, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους ίδιους τους οργανισμούς που συμμετέχουν, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Γιατί παρόλο που η Επιτροπή και το ΔΝΤ έχουν συνεργαστεί πολλές φορές για παρόμοιες παρεμβάσεις σε άλλες χώρες, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται μια τόσο μεγάλη δανειακή σύμβαση και ένα τόσο μεγάλης εμβέλειας πρόγραμμα και μάλιστα σε μία χώρα της Ευρωζώνης.

«Όλα αυτά δημιουργούν πολλούς περιορισμούς για όλους και οδήγησαν και σε αναγκαστικές αποφάσεις για όλους. Όμως, κατηγορηματική αξιολόγηση του προγράμματος – θετική ή αρνητική – δεν είναι εύκολη και μάλιστα τόσο νωρίς. Άλλωστε, το ίδιο το πρόγραμμα είναι μια δυναμική διαδικασία και κύριος “μέτοχος” του προγράμματος είναι η Ελληνική Κυβέρνηση», ανέφερε.

Για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι από εδώ και στο εξής και ως το τέλος του έτους θα υπάρχει εξειδίκευση σε κάποιους τομείς δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνους που υπάρχουν ιδιαίτερα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα ο ΟΣΕ, για τον οποίο ετοιμάζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης από το αρμόδιο Υπουργείο, αλλά και εκεί όπου υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ρύθμισης της αγοράς και ενίσχυσης των εσόδων, όπως είναι ο χώρος των τυχερών παιχνιδιών.

Τέλος, στην ερώτηση πότε η χώρα θα βγει να δανειστεί στη διεθνή αγορά, απάντησε: «Πρακτικά ανάγκη για έξοδο στις αγορές δεν θα έχουμε μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και αυτό το γεγονός μας δίνει το περιθώριο να προχωρήσουμε στο πρόγραμμά μας, να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη στην οικονομία μας στο βαθμό που είναι εφικτό και να βγούμε για δανεισμό σε μια στιγμή που θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερους όρους. Άρα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ημερομηνία ή μήνας στο πρόγραμμα. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης